Небезпека від березового соку: як жителям Тернопільщини не отруїтися від цього напою

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

З середини березня розпочинається збір березового соку. Цей унікальний напій вважається джерелом корисних і поживних речовин. Та мало хто знає, що у деяких випадках він може діяти на організм людини як отрута. Яким чином березовий сік може зашкодити здоров’ю, де заборонений збір та яка за це відповідальність розповів Файному місту державний інспектор з охорони навколишнього середовища в Тернопільській області Василь Дуда.

Як зазначає інспектор, масово деревні соки мають право заготовляти лише постійні лісокористувачі, а також підприємці, які отримують для цього спеціальний дозвіл – «лісовий квиток», який дає право на добування соку. Таку діяльність можна проводити у спеціально відведених місцях, які в подальшому за 10 років будуть вирубуватись.

Де заборонено збирати березовий сік

Суворо заборонено збирати березовий сік у скверах, парках та на територіях природно-заповідного фонду. У Тернополі – це регіонально-ландшафтний парк «Загребелля». Відповідальність за зазначене порушення природо-охоронного законодавства передбачено статтею 91 КУпАП.

Зовсім скоро з метою недопущення незаконного збору березового соку ми  будемо проводити рейдові перевірки по лісових насадженнях й міських парках, – наголошує Василь Дуда.

Відповідальність за збитки карається штрафами

Знищення або пошкодження зелених насаджень за межами населених пунктів, що не віднесені до лісового фонду – тягнуть за собою штрафи від 170 до 510 гривень. Якщо пошкодили дерево у лісі, покарання передбачене за ст. 70 КУпАП.

Особа несе відповідальність, як тільки починає заготовляти сік. Розмір штрафу залежить від того, наскільки пошкоджене дерево: чи це зроблений надріз бензопилою чи просвердлені дірки, – зазначає інспектор.

Заготівля деревних соків у межах населених пунктів також є порушенням –  пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн.

Штрафи невеликі – ступінь пошкодженого дерева надзвичайно велика.

Як березовий сік може зашкодити здоров’ю

Березовий сік може завдати шкоди, якщо його зібрано поблизу автомагістралей, у місті або в місці з несприятливою екологією. Дерева поглинають надзвичайно багато шкідливих речовин, вихлопних газів і це все споживається з соком. Крім того, він протипоказаний людям із алергією на березовий пилок.

Люди нехтують своїм здоров’ям, засвердлюючи дерева у парках. Вони не думають, що  п’ють не сік, а отруту, – наголошує Василь Дуда.

До того ж, шкода для дерев при заготівлі соку –  дійсно велика. Так, свердління отворів та прорубування кори в дереві призводить до зараження їх різного роду інфекціями, внаслідок чого розпочинаються процеси гниття деревини. Як наслідок – дерево втрачає свої функціональні властивості і висихає.

Державний інспектор додає, що спільно з працівниками Тернопільського району управління поліції проводяться рейдові перевірки щодо заборони продажу червонокнижних видів рослин. До найбільш поширених відносяться підсніжник (білосніжний або звичайний) й цибуля ведмежа (черемша). Станом на сьогодні  вже склали протоколи за ст. 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Мінімальний штраф – 1700 гривень.

Також нагадаємо: з настанням весняного періоду державна інспекція фіксує численні випадки спалювання сухої трави і листя. Штраф за це передбачений у розмірі від 3060 гривень до 6120 гривень.

Читайте також: Приліт “шахеда” на Тернопільщині: офіційні деталі від ОВА (Наживо/Відео)

Автор: Анна Янко

Exit mobile version