П’ять звичок дитини, через які зуби розвиваються неправильно (Відео)

Встановлення брекетів. Фото: Файне місто

Правильний прикус повинен формуватись ще з раннього дитинства: він впливає на вимову, здоров’я та навіть зовнішній вигляд людини. Однак досить часто батьки не звертають увагу на те, як ростуть зуби у сина чи доньки, вважаючи, що вплинути на це ніяк не можливо. Насправді ж у дитини може бути цілий ряд шкідливих звичок, через які прикус розвивається неправильно. Про те, на що варто звернути увагу «Файному місту» розповіла лікарка «Ортодонтичного центру стоматологічної клініки родини Прощин» Наталія Бубнів.

Звичка №1: дихання ротом

Лікарка-ортодонт розповідає: дитина повинна дихати носом. Коли маля дихає ротом – язик опускається донизу, аби «пропустити» повітря. У результаті – неправильно формується піднебіння.

Коли ви бачите, що ваша дитина дихає ротом, потрібно нагадувати їй. Вона пам’ятатиме, що мама з татом просили про це, і почне дихати носиком, – наголошує Наталія Бубнів. – Також можна застосовувати «бонуси» – подарунки, наклейки, будь-що, що може заохотити дитину позбутися цієї звички.

Звичка №2: смоктання пальця

Коли дитина просовує палець поміж зуби – вона себе заспокоює. Але після певного віку ця звичка стає шкідливою та може негативно впливати на ріст зубів. Лікарка пропонує «лайфхак для батьків»:

Це може бути трубочка, яка прив’язується до пальця. Коли дитина бере палець до рота – соломинка пропускає повітря. Не робиться вакуум, дитині стає нецікаво, не відбувається процес смоктання, і це відучує дітей від шкідливої звички. Також можна давати малятам різні гризунки.

Звичка №3: просування язика між зуби

Наслідком такої звички також може бути неправильний прикус.

Коли дитина виростає – є щілина між верхніми та нижніми зубами у місці, де просовується язик. Аби вилікувати це, потрібно ставити спеціальні апарати, які не знімаються, і які є подразником для того, щоб дитина не просовувала язик поміж зуби, – зазначає спеціалістка.

Неправильний розвиток і «недозакриття» зубів може впливати і на скелетний розвиток загалом. Можуть бути і проблеми з мовленням, які потім доведеться опрацьовувати з логопедом.

Звичка №4: тривале смоктання пустушки

Якщо дитина смокче пустушку надто довго – зуби можуть рости нерівно та мати «віялоподібне» розташування.

Внаслідок того, що пустушка постійно в роті, зуби не можуть прорізуватись так, як це фізіологічно правильно і нормально. Вони «доходять» до упору з пустушкою і починають «шукати інший шлях», – розповідає ортодонт. – Тоді, коли дитина посміхається, можна побачити передній нахил верхніх і нижніх зубів і щілину по вертикалі, тобто зуби недозакриті.

Усе це безпосередньо впливає на мовлення – дитина може «шипилявити», не вимовляти деякі звуки правильно. Також лікарка попередила про складнішу проблему – губи можуть не змикатися самостійно, і дитині доводиться напружувати м’язи обличчя, аби зробити це.

Звичка №5: просовування сторонніх предметів поміж зуби

Часто школярі пишуть домашню роботу і, не задумуючись, ставлять собі ручку поміж зубів. Це також шкідлива звичка, на яку батьки повинні звертати увагу. Потім у нас буде недозакривання зубів у тому місці, де постійно знаходиться сторонній предмет, – розповідає Наталія Бубнів.

Лікарка пояснює: звертати увагу на цю звичку потрібно не лише вдома. Бажано попросити вчителів, аби вони спостерігали за тим, як діти поводять себе у школі.

Важливо не забувати: здоров’я залежить не лише від «природніх» факторів. Значна частина проблем спровокована неуважністю до власного організму. Найважливіше – спостерігати, дбати про нього та звертатись до лікаря, щойно виникає така потреба.

Exit mobile version