Понад 3 тисячі штрафу можна заплатити за продаж рідкісних квітів на Тернопільщині

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

На Тернопільщині вже активно квітнуть первоцвіти. В обласному центрі можна побачити десятки продавців, які порушують закон і торгують квітами, які занесені до Червоної книги України. Відповідальність за зірвані весняні квіти несуть і продавці, і покупці. Як каратимуть порушників розповів Файному місту державний інспектор з охорони навколишнього середовища Тернопільської області Василь Дуда.

Рослини, які занесені до Червоної книги України часто використовують як спосіб заробітку. Найбільш відомі — підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, білоцвіт весняний, цибуля ведмежа (черемша), горицвіт весняний, конвалія травнева тощо.

З настанням весняного періоду активізується робота щодо недопущення незаконного збору та торгівлі червонокнижними рослинами. З метою збереження таких рослин в області оголошені об’єкти природно-заповідного фонду: заповідник «Медобори», Яблунівський заказник і Довжоцький заказник, — зазначає Василь Дуда.

Що загрожує правопорушникам

Державний інспектор каже, що деякі громадяни нехтують законами для власної наживи. Та згідно ч.2 ст. 88-1 Кодексу України наголошено, що адміністративну відповідальність за зірвані весняні квіти несуть і продавці, і покупці.

Чинне законодавство України передбачає адміністративну відповідальність за збирання, знищення чи пошкодження червонокнижних рослин. Розмір штрафу від 1700 до 3655 гривень, – наголошує Василь Дуда.

За словами Василя, за один екземпляр незаконно зірваної рослини, яку занесено до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, шафрани (крокуси) та підсніжники – 63 гривні.

Громадяни можуть протидіяти знищенню червонокнижних рослин

Торгівля первоцвітами — це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі.

Свідки продажу первоцвітів можуть зателелефонувати до поліції за телефоном 102. Державною екологічною інспекцією розроблено комплексний план заходів щодо збереження ранньоквітучих рослин. Ми спільно з правоохоронними органами будемо проводити рейдові перевірки на ринках, вул. Шептицького, вул. 15 Квітня й ТРЦ «Подоляни». Там, імовірно, відбувається продаж червонокнижних рослин, – зазначає інспектор.

Штрафи за спалювання сухої трави і листя

Жителі Тернопільщини полюбляють навесні спалювати листя, суху траву та інші рослинні рештки. Палії вважають це способом “прогріти” ґрунт та удобрити його попелом. Вони переконані, що через це на випалених ділянках трава начебто з’являється швидше та росте краще. Однак усе це – міфи. Насправді спалювання трави і листя тільки шкодять родючості ґрунту.

На даний момент, порушень незаконного спалювання сухих рослин не зафіксовано. Та відповідальність за це – жорстока. Розмір штрафу від 3 060 до 5000 грн, – наголошує Василь Дуда.
Фото: Міністерство екології та природних ресурсів України

Нагадаємо, опале листя, суху траву і бур’яни не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, то стає добривом і до ґрунту повертаються всі необхідні для родючості речовини.

Для виготовлення компосту не потрібні якісь особливі знання чи зусилля. Так, можна підготувати спеціальний резервуар чи просто викопайти яму збоку подвір’я чи городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря. На компостну купу можна складати кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху. Він перетвориться на якісне природне добриво та потішить гарним урожаєм.

Читайте також: Науковці вивчають кажанів у відомій печері на Тернопільщині (Фото) 

Автор: Анна Янко

Exit mobile version