Стали відомі офіційні деталі смерті солдата з Тернополя, який помер через 7 днів після мобілізації

35-річного Миколу Ірзайкіна мобілізували 2 лютого через Тернопільський міський ТЦК та СП. Чоловіка відправили на проходження базової загальновійськової підготовки і зарахували до військової частини А2900. Про його смерть стало відомо 9 лютого. У мережі поширюють чимало дезінформації щодо Миколи, тому ми дізналися офіційні деталі, як помер солдат. Про це повідомила начальник служби звʼязків з громадськістю військової частини 12900 майор Анна Гаврилюк, пише Файне місто.

Як йдеться у повідомленні військової частини, саме 2 лютого 2024 року військовослужбовця призвали за мобілізацією. Солдат Микола Валентинович Ірзайкін прибув з Тернопільського ОМТЦК та СП для проходження базової загальновійськової підготовки та зарахований до списків військової частини А2900.

8 лютого під час проведення занять з вогневої підготовки близько 14.00 Микола звернувся до чергового фельдшера – старшого бойового медика зі скаргами на слабкість, озноб, підвишення температури тіла. Як зазначає начальник служби звʼязків з громадськістю, солдата оглянули і надали жарознижуючі препарати та в супроводі 3-х військовослужбовців його направили в лазарет польового табору. Повторний огляд черговий фельдшер провів після повернення занять.

9 лютого солдат мав направлятись на госпіталізацію. Однак близько 04.50 години Миколи в лазареті польового табору погіршився стан здоровʼя. В нього був хрип, кашель, підвищення температури, в результаті чоловік втратив свідомість. Як повідомила майор Анна Гаврилюк, черговий фельдшер з 04.50 до 06.00 години надавав медичну допомогу та здійснював реанімаційні заходи. Близько 06.00 реанімаційні заходи результатів не дали, після чого була констатована смерть військовослужбовця, солдата Ірзайкіна М.В.

Згідно з наданою інформацією свідків та відповідно до матеріалів службового розслідування, було встановлено, що солдат Ірзайкін М.В. мав погане самопочуття за 4 дні до смерті, але до чергового медика не звертався, адже був переконаний, що це звичайна застуда, – йдеться у повідомленні начальника служби звʼязків з громадськістю військової частини 12900.

Тому майор Анна Гаврилюк пояснює наступні факти:

  1. Причина смерті:
    Відповідно до лікарського свідоцтва про смерть Nº279 від 09.02.2024 від Обласного бюро судово-медичної експертизи Житомирської обласної ради, причиною саме СМЕРТІ, а не як поширюється у медіа “загибелі” чи “вбивства” є: гостра легенево-серцева недостатність, пневмонія, неуточнена.
  2. Питання про ВЛК:
    захворювання у солдата Ірзайкіна М.В. сталось під час проходження навчання та життєдіяльності у польових умовах.
  3. Питання про несприятливі умови проживання:
    під час воєнного стану військовослужбовцям заборонено проживати в примішеннях на території військової частини, тому розміщення особового складу здійснюється в польових умовах з двох обʼєктивних причин: збереження життя військовослужбовців через загрозу ракетних ударів та створення умов, наближених до районів виконання бойового завдання.
  4. Твердження про загибель та відправку в район бойових дій без навчання:
    солдат Ірзайкія М.В. помер на території польового табору під час проходження базової загальновійськової підготовки в одному з навчальних центрів Збройних Сил України. До району виконання завдань військовослужбовці направляються виключно після отримання необхідних навичок та опанування своєю військовою спеціальності.

Нагадаємо, раніше спеціалізована прокуратура в сфері оборони Центрального регіону розпочала кримінальне провадження через смерть мобілізованого тернополянина в одному із центрів підготовки військовослужбовців.

Поховали Миколу Ірзайкіна 13 лютого у Тернополі на Микулинецькому кладовищі.

Більше: Тернопіль попрощається із воїном Миколою Ірзайкіном (Фото/Відео)

Exit mobile version