Лікування Covid-19: про перебіг хвороби та стан хворих розповів тернопільський медик (Відео)

Фото: Файне місто

Станом на 14 липня на Тернопільщині від початку пандемії зареєстрували 2 тисячі 276 випадків коронавірусної інфекції. В лікарнях Тернополя на лікуванні перебувають півсотні осіб з Covid-19. Як лікують захворювання та про стан хворих журналістам “Файного міста” розповів завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Тернопільського регіонального фізіопульманологічного медичного центру Ярослав Ботюк.

“За час пандемії у відділенні пролікували 52 хворих з Covid-19. Стан їх був важкий, у всіх них була вірусна вневмонія – у когось дуже важка, у когось легша форма. Зараз у відділенні перебувають 9 пацієнтів. Стан – стабільно-важкий. Є люди, які пішли на значне покращення. На штучній вентиляції легень ніхто не перебуває. Найстаршій пацієнтці було 90 років, наймолодшій – трохи більше 20”, – розповідає Ярослав Ботюк.

Ярослав Васильович повідомив, що, на жаль, коронавірусна інфекція в організмі людини залишає тривалі залишкові зміни. Якщо клінічна картина сприятлива, пацієнт себе почуває вже досить добре, то на рентгенівському знімку ще видимі наслідки хвороби. Такі хворі потребують додаткового тижневого або двотижневого лікування у пульманологічному відділенні.

“Менш, ніж за два тижні, ще ніхто не був вилікуваний від коронавірусної інфекції. В середньому – 2-3 тижні. Чим випадок складніший, тим період лікування довший. Були паціонти, які потребували медичної допомоги й впродовж місяця. У реанімаційному відділенні на сьогодні є 9 ліжок. Окрім цього, додатково розгорнуто ще 3 ліжка, у зв’язку з тим, що поступають хворі. Якщо кількість пацієнтів зростатиме, будуть задіяні реанімаційні відділення інших лікарень області”, – додає медик.

Стосовно медикаментозного забезпечення, то, за словами Ярослава Ботюка, медична установа повністю забезпечена. Лікування хворих – безкоштовне. Проблема є з медичним обладнанням – його кількість не є достатньою.

“За рахунок державної закупівлі ми забезпечені медикаментами. Тобто, антибіотики, антикоагулянти, всі інші препарати, передбачені протоколом, у нас є. Окрім тих найновіших, які тільки розроблені і ще не зареєстровані в Україні. Лікування для пацієнтів проходить безкоштовно.

Відносно забезпечення обладнанням, на жаль, як і всі реанімації в нашій області, ніхто не може, мабуть, похизуватися, що повністю забезпечені. Над цим питанням працюють, але стовідсоткового забезпечення обладнанням у нас ще немає”, – каже завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Тернопільського регіонального фізіопульманологічного медичного центру Ярослав Ботюк.

Читайте також: У Коропці на Монастирищині через невиплату зарплати звільнилися працівники лікарні 

Exit mobile version