День закоханих не має жодного стосунку до любові чи святості, – митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

День закоханих зазвичай називають «Днем Святого Валентина». Та ні в православному, ні в католицькому календарі саме цього дня не згадується жоден святий Валентин. Детальніше про це Файному місту розповів митрополит Тернопільський й Кременецький Нестор.

За словами митрополита, про цей день існує багато різних легенд. В одній з них йдеться, нібито святий Валентин постраждав як мученик за те, що вінчав римських воїнів, а це було заборонено. Але для язичницького Риму християнське вінчання навряд чи щось значило.

Останнім часом взагалі з’явилася безглузда вигадка про те, що Валентин вінчав гомосексуальні пари і за це він постраждав. Та це взагалі є насмішкою над святими, адже такого не могло бути в жодному випадку, – розповідає митрополит Нестор.

З церковної точки зору, це свято є комерціалізацією поняття любові, так як у цей день прийнято дарувати подарунки. День закоханих є виключно комерційним святом і не має жодного стосунку до любові чи святості, пояснив священнослужитель.

Церковний календар: дати, які можуть відзначати закохані пари

У церковному календарі немає таких дат, які конкретно для закоханих пар. Кохати треба кожного дня року, а не в певні дні. Хоча є окремі приклади пар, які показали свою любов і вірність – це батьки Пресвятої Богородиці. Зокрема православний день сім’ї святкується за новим календарем 10 вересня. Я думаю цей день варто святкувати, якщо ми хочемо вшанувати сім’ю, – розповідає митрополит.

Нестор наголосив, що сімейні пари, які кохають один одного, свою любов мають доводити щоденним життям, підтримкою, турботою. Вияв справжньої християнської любові — це вміння розрадити й молитися один за одного, трудитися заради спільного спасіння, виховувати дітей, щоб вони розуміли своє місце у світі.

А подарунки, які дарують в один день року, не є справжнім прояв любові. Справжня любов — це не про шалені емоції й пристрасть. Свідома турбота про іншу людину, взаємна підтримка, вміння пожертвувати чимось заради коханої людини — це і є справжня любов. Для цього потрібен не один день в році, а ціле життя.

Як сприймає молодь кохання?

Як розповів митрополит, у всі часи є різні люди. Звісно, є молоді люди, які щиро віддаються закоханості і вона переростає у щось більше. Можна зараз спостерігати багато таких пар, у яких дійсно міцні сім’ї. Та часто молодь не усвідомлює що таке кохання й живе виключно емоціями і хоче отримувати задоволення. У першу чергу це залежить від виховання й прикладу батьків. Нестор наголошує, що кожному варто навчитися любити, адже ця любов повертається сторицею.

Чи можна святкувати День закоханих?

Нестор відповідає, що все залежить від того, як саме святкувати День закоханих. Якщо йдеться про якийсь подарунок чи похід у ресторан, то жодного гріха у цьому немає.

Читайте також: Майже 80 000 гривень зібрали аграрії з Вишнівецької громади для ЗСУ 

Автор: Анна Янко

Exit mobile version