“Конспект по сектоведенню” і написи на стінах: директор заповідника оприлюднив фото з келій Миколаївського собору (Фото)

Фото: Василь Ільчишин

Директор Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин оприлюднив фото конспектів та зошитів, з яких навчалися студенти так званого Кременецького духовного училища УПЦ МП. Серед знахідок — “конспект по сектоведенню”. Про це пише Файне місто з посиланням на директора заповідника.

Після виселення прихожан УПЦ МП з келій собору всередині пам’ятки архітектури залишились написи на стінах та навчальні матеріали. Останні представлені російською мовою. Це “История христианской Церкви” та “Конспект по сектоведенню”. Також залишились відповідні записи в зошитах, які робили студенти.

Цікаво, чи ті діти вчилися? І питання, – якої “грамоти”? І якою мовою? Я тепер задумуюсь про збереження цих “графіті”, адже це теж частина нашої історії, якою б вона іронічною не була, але це теж історія! Друге питання, що це за предмет такий викладали як “Сектоведіньє”? Для історії я приберіг примірник конспектів і покажу охочим! Є ще багато питань без відповідей! Зрештою, читайте графіті))), — пише Василь Ільчишин.

Нагадаємо, що раніше приміщення собору належало прихожанам УПЦ МП. Після того, як термін дії договору закінчився, вони не хотіли виїжджати. Виселити послушників вдалося лише після відповідного рішення суду та за допомогою поліції.

Після виселення віряни заявили, що поліція та директор заповідника вигнали дітей, які там навчалися, на вулицю.

Скриншот: Василь Ільчишин

Читайте також: На Тернопільщині землі заповідника мають повернути громаді

Exit mobile version