Стрітення 2024: нова дата, традиції і заборони (Відео)

Фото з мережі Інтернет

Стрітення Господнє – одне з двунадесятих свят у християнстві. Цього дня згадують події з життя Ісуса Христа і Діви Марії, описані в Євангелії від Луки. Цьогоріч за новоюліанським календарем відзначатимемо це свято 2 лютого. Що саме можна робити, які існують традиції і заборони – далі в матеріалі Файного міста.

Історія свята

За переказами, через 40 днів після народження Ісуса, Марія та Йосип вирушили з немовлям із Вифлеєма до Єрусалима – за законом Мойсея їм потрібно було відвідати храм, щоб посвятити сина Богові та принести в жертву голуба або ягня. Оскільки сім’я жила скромно, то з собою вони взяли двох голубів. На порозі храму батьків і немовля зустрів святий Симеон – пізніше його назвуть Богоприїмцем.

За легендою, цієї зустрічі старий чекав майже 300 років. Якось він перекладав книгу пророка Ісаї, в якій було сказано: “Ось Діва в утробі зачне, і Сина народить”. Симеон засумнівався, що діва може народити, і хотів було виправити слово “діва” на “жінка”. Але йому явився Ангел і сказав, що це пророцтво істинне, а сам Симеон не помре, поки особисто в цьому не переконається. Коли старий взяв маленького Ісуса на руки, то все здійснилося – Симеон проголосив появу Месії. Також свідком цієї зустрічі була літня благочестива вдова Анна-пророчиця. Пізніше вона проповідуватиме в Єрусалимі, що серед людей уже є Спаситель. 

Що можна робити на Стрітення

У свято слід піти до храму, помолитися про сімейне благополуччя, зцілення хворих. У церкві на Стрітення відбувається святкова літургія. До наших днів дійшла стара традиція освячення свічок у храмі в цей день. Перед початком літургії відбувається особливий “Чин благословення свічок” – над свічками читають молитву, їх окроплюють свяченою водою і роздають вірянам. Таку свічку потрібно зберігати вдома і запалювати під час молитви впродовж року. Також на Стрітення освячують воду, яку потім вважають цілющою. 

Заборони

Оскільки це велике церковне свято, то в нього є низка суворих заборон. Зокрема, не можна:

Цей час краще присвятити духовному, а всі мирські справи перенести на інший день.

Як правильно освячувати свічки на Стрітення

Як розповів прес-секретар Тернопільсько-Бучацької єпархії ПЦУ, отець Богдан Антонюк, свічка є символом світла у душі людини. Традицію освячення свічок та води на Стрітення започаткували з 17-го століття.

Стрітенські свічки завжди більші, ніж звичайні, ми інколи прикрашаємо їх квітами. Це все заради торжества і того світла, яким є Христос для світу та спомин нашого горіння, як свіча, перед Богом, бо кожен з нас має бути тією свічкою, як говорив Господь: «не тією, яку ми ставимо під стіл, а тією, які ставлять на стіл, щоб усі, хто входить у хату, бачили світло», – зазначив священник.

Отець додав, що не слід вірити усім прикметам, які повʼязані зі стрітенськими свічками.

У народі виникло багато прикмет, забобонів, які не повʼязані з нашою вірою. Багато людей вірять, що свічка може врятувати від хвороб. Ні, так не буває, свічка не рятує, з цілити може молитва, – сказав отець Богдан Антонюк

Також священник зазначив, що від кількості освячень властивості свічки не змінюються.

Це лише забобон. Річ, якщо є освяченою, її освіченість не збільшується і не зменшується. Проте знову освячувати вже освячену річ нема потреби, – пояснив прес-секретар.

Богдан Антонюк додав, що немає вимог щодо кількості свячок, які можна освятити на Стрітення.

Читайте також: У Тернополі водій не пропустив колону із загиблим військовим (Відео) 

Exit mobile version