Особлива реліквія перебуватиме у храмах Тернопільщини, де неперервно моляться за українських воїнів

Церква Успіння Пресвятої Богородиці, що по вул. Князя Острозького у Тернополі // Фото: УГКЦ

З 22 січня у Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ стартувала неперервна молитва за українських воїнів, членів їхніх родин, полеглих воїнів та перемогу у війні. У храмах, де буде молитовне чування, буде знаходитися реліквія «Частичка Чесного Животворящого Хреста Господнього». Про це пише Файне місто з посиланням на пресслужбу Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

Реліквію архиєпархія отримала з Риму (Італія) у супроводі документу про її автентичність. О 20.00 годині, по завершенні молитви в храмі, вона передається на наступну парафію, яка переймає молитовну естафету згідно з усталеним графіком. Кожен охочий зможе поклонитися до святої реліквії хреста, на якому розіп’яли Божественного Спасителя.

Сьогодні, 26 січня, молитовну ініціативу неперервної молитви за Україну та військо прийняв храм УГКЦ Успіння Пресвятої Богородиці, що по вул. Князя Острозького у Тернополі. Храм відчинений впродовж світлої пори доби. Також ведеться онлайн трансляція Богослужінь.

Довідка

До слова, у християнській традиції Хрест Господній – це знамено перемоги. Святий імператор Константин Великий перед битвою зі своїм суперником Максенцієм, правителем Італії, мав видіння Хреста («Під цим знаком переможеш»). Він звелів своїм воїнам нанести монограми Христа на щити і здобувши перемогу, незабаром своїм Міланським едиктом (313) дозволив сповідування християнства у всій Римській імперії.

Рівноапостольний імператор Костянтин, щоб відшукати Хрест, на якому був розп’ятий Ісус Христос, направив до Єрусалиму свою матір, благочестиву царицю Олену, забезпечивши її посланням до Патріарха Єрусалимського Макарія. Свята цариця Олена, яка до цього часу була вже в похилому віці, з наснагою взялася за виконання доручення. В Єрусалимі їй вказали на одного єврея, який повідомив, що Хрест заритий там, де стоїть капище Венери. Це капище зруйнували, звершили молитву, почали копати землю. Незабаром були виявлені Гріб Господній і неподалік від нього три хрести, дощечка з написом, і чотири цвяхи, що пронизали тіло Ісуса Христа.

Для того, щоб дізнатися, на якому з трьох хрестів був розпʼятий Спаситель, по черзі поклали хрести на небіжчика. Згідно з переказами, коли був покладений Хрест Господній, мрець ожив і побачивши воскреслого, всі зраділи, що знайдено Животворящий Хрест. Ця урочиста подія відбулася в 326 році. В Константинополя свята Олена привезла с собою частину Животворящого древа і цвяхи. З тих пір частини Животворящого хреста Господнього зберігаються в храмах по всьому світу.

Читайте також: На Кременеччина прощається із захисником Олександром Горевичем (Фото)

Exit mobile version