Свято Петра і Павла: чому цих апостолів вшановують в один день

Петра і Павла

©cancan.ro

Щороку 12 липня віряни вшановують пам’ять Петра і Павла – двох апостолів, які прийняли страшну смерть за ревне служіння Всевишньому. Про традиції та звичаї цього свята читайте в нашому матеріалі.

Як виникло свято

Вперше про свято згадується ще в IV столітті. За часів Костянтина Великого на честь цих двох апостолів будувалися перші християнські храми та називалися поселення. Відзначаючи цей день, Церква славить твердість духу Петра і світлий розум Павла.

Цікаво, що учні Христові Петро і Павло насправді дуже відрізнялися між собою: мали різне виховання і часто не погоджувалися один з одним. Образ першого апостола, Петра, символізує зречення від Господа, а потім розкаяння. Образ Павла показує спочатку опір Господній проповіді, а згодом – істинну віру. І попри те, вшанування пам’яті апостолів Петра і Павла відбувається в один день. Таким чином Церква немовби проголошує: всіх, навіть дуже різних людей, повинна об’єднувати віра в єдиного Бога.

Традиції та народні звичаї на Петра і Павла

В народному календарі це свято відоме знаменує собою повний розквіт природних сил, середину літа і підготовку до сінокосу. Готуючись до цієї дати, українці прибирали на подвір’ях, білили хати, прикрашали оселі вишитими рушниками; молоді дівчата одягали вінки з польових квітів. Вранці всі обов’язково йшли в церкву, а після повернення розговлялися «мандриками» – сирними бабками, адже перед цим якраз закінчувався Петрів піст.

Найпоширенішими звичаями цього дня колись були наступні:

Також вважається, що цього дня необхідно вмиватися з трьох джерел, зустрічати світанок і щедро пригощати бідних.

Народні прикмети на Петра і Павла

Дата 12 липня здавна була пов’язана з такими прикметами:

  1. Якщо свято припадає на середу, то рік буде хорошим.
  2. Якщо на Петрів день стоїть спека, то на Різдво буде мороз.
  3. Хто в ніч на це свято не спатиме, той щасливим і здоровим увесь рік буде.
  4. Якщо на Петра піде один дощ, урожай буде непоганим, два – добрим, а три – багатим.
  5. Петрівки холодні – рік голодний.
  6. Якщо зозуля куватиме після 12 липня, то напророкує пізню зиму і нещастя.

Існували і певні заборони, пов’язані з цим днем. Наприклад, вінчання на Петра і Павла не проводили, як і будь-які польові роботи.

Exit mobile version