Тернополян закликають терміново здати кров для військовослужбовців ЗСУ

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

У Тернополі людей закликають терміново здати кров для військовослужбовців Збройних Сил України. Збір триватиме включно до п’ятниці, 8 грудня. Про це пише Файне місто з посиланням на голову ГО “Я донор” Олександра Хому.

Як йдеться у повідомленні, до терміново потрібні донори крові з негативним резусом 1, 2, 3 та 4 груп крові і 1, 3 та 4 групи з позитивним резусом.

Кров можна здати у Тернопільському обласному центрі переливання крові, що знаходиться за адресою: Тернопіль, вул. Клінічна. Робочі дні: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 13:00 год.

Хто може бути донором

За даними Центру громадського здоров’я, донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає протипоказань, визначених МОЗ України.

Взяття крові та (або) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.

Як стати донором крові та компонентів крові

Перед тим, як ви вирішите піти на донацію, треба перевірити, чи нема у вас тимчасових чи абсолютних протипоказань. У розділі Кровопедія від ДонорUA ви знайдете найповнішу інформацію про те, як готуватись до кроводач, які є протипоказання — тимчасові та абсолютні, як користуватись цією системою та іншу корисну інформацію.

Підготовка до здавання крові

За три дні до здавання крові відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові).

Не вживайте алкоголь за 48 годин до здавання крові. Виключіть із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, соління.

Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).

Не куріть за годину до здавання крові.

Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).

Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

Після здачі крові:

Інтервали між донаціями

Чоловіки можуть здавати кров не більше 5 разів на рік, жінки — не більше 4 разів на рік. Після п’яти регулярних донацій рекомендовано зробити перерву не менше 3 місяців.

Читайте також: Сертифікати на купівлю житла отримали 5 захисників з Тернополя

Exit mobile version