У Тернополі відбувся тренінг «Правові особливості волонтерської діяльності в Україні»

Фото: ГО "Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії"

У Тернополі відбувся тренінг «Правові особливості волонтерської діяльності в Україні». В заході взяли участь представники урядових і неурядових організацій, які долучені до надання волонтерської допомоги в регіоні. Про це пише Файне місто з посиланням на ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”.

Мета тренінгу – підвищення рівня освіченості волонтерів, які здійснюють свою діяльність як індивідуально, так і в рамках діяльності певної громадської чи благодійної організації.

Тренери розповіли, чого очікувати волонтерам з 1 грудня

Учасники заходу розглянули юридичні аспекти волонтерської діяльності, частково ознайомилися з основними правилами документування та оподаткування цієї діяльності, що впроваджуються з 1 грудня цього року. Після ознайомлення із законодавчою частиною, учасникам тренінгу були запропоновані практичні завдання.

Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

В Тернопільській області, як і в Україні в цілому, за останні роки відбувся значний розвиток волонтерського руху. До нього приєдналися тисячі наших громадян, які іноді ризикуючи своїм життям доставляють гуманітарну допомогу воєнним або мешканцям прифронтових регіонів. В тому числі завдяки волонтерству наша країна змогла вистояти у 2022 р. й дуже добре, що зараз так багато людей продовжує цим займатися, – розповів на початку модератор заходу, Максим Данильченко, керівник ГО Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії

Ольга Феленко, тренерка заходу, розповіла свою історію, як вона разом із сім’єю в березні 2022 р. виїхала з майже вже окупованого міста Рубіжне. Вона почала займатися волонтерською діяльністю ще у 2014 р., коли почалися бойові дії в Луганській області.

Ми зрозуміли, що без активної участі громадян в житті своїх громад дуже важко протистояти ворогу. 2014 р. нам пояснив, що потрібно бути активними громадянами і займатися волонтерством. Раніше думала, що бути волонтером – це постійно витрачати свої гроші, щоб допомагати іншим. Коли у 2022 ми приїхали до Тернополя, я боялася, що ми не зможемо комусь допомогти, але ми змогли зорганізуватися. До нашої волонтерської команди приєдналися переселенці-волонтери з різних регіонів України, не тільки з Луганської. Зараз наш хаб надає гуманітарну, психологічну, юридичну та іншу допомогу. Ми активно продовжуємо допомагати ЗСУ та у нас вже є кілька волонтерів, які зараз служать в збройних силах. Ми вже стали не «баластом» для міста, а новими повноцінними членами громади. Також дуже багато допомоги нам надали місцева громада та Тернопільська міська рада, – розповіла про свою діяльність пані Ольга.
Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

Далі учасники мали можливість презентувати себе. Зокрема, це були представниця департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної військової адміністрації Лілія Рибак, волонтерка, представниця спільноти волонтерів «Іскра любові» Тетяна Басок, працівниця Тернопільської обласної наукової бібліотеки Ірина Врублевська, волонтер Міжнародної антинаркотичної асоціації Ярослав Рафальський, представниця ГО «Пласт НСОУ» Наталія Хміль, та юрист Юрій Феленко.

На заході обговорили юридичні аспекти впровадження волонтерської діяльності

Згодом почалася теоретична частина заходу, на якій модератор Максим Данильченко та тренер-юрист Юрій Феленко розповіли про юридичні аспекти впровадження волонтерської діяльності. Учасники розглянувши алгоритм реєстрації неприбуткових організацій, договірну волонтерську діяльність, реєстр волонтерів, бухгалтерський облік. Також обговорили звітування про оподаткування витрат неприбуткової організації та інші юридичні і фінансові аспекти, які необхідно знати всім, хто займається волонтерством в Україні.

Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

Далі учасники заходу отримали практичні завдання. Було сформовано 3 групи, кожна з яких працювала над актуальною темою впровадження волонтерської діяльності, а саме: як побудувати волонтерську команду та запобігти конфліктів між волонтерами, знайти нових партнерів, вирішити проблеми, що виникають у волонтерських організацій.
Після цього всі присутні мали можливість ознайомитися з діяльністю громадського центру «Хаб Нове-життя» та добровільним пожежним рухом в Україні.

Учасники обговорили профілактику емоційного вигорання та грантові можливості для волонтерів

Як займатися профілактикою емоційного вигорання розглядалося в наступному блоці тренінгу «Емоційний інтелект: що і як працює». Учасники заходу отримали дієві механізми запобіганню психоемоційного вигорання волонтерів.

В кінці заходу присутні дізналися про грантові можливості для волонтерів, а саме про навчальні та фандрайзингові платформи, гранти від органів влади та міжнародних і українських громадських організацій. Були презентовані джерела пошуку грантів та наданий перелік донорів. Всі охочі ознайомилися з порадами, які допоможуть волонтерам написати якісну грантову заявку та отримати необхідну підтримку.

Щоб отримати грантову підтримку потрібно прикласти багато зусиль. У кожної людини або організації є своя унікальність. Можна витрати багато часу на написання грантової заявки, але не отримати підтримки, тому охочим отримати таку підтримку потрібно бути готовим до відмов з боку донорів. Головне, не зупинятися і розуміти, що заповнення грантової заявки це лише один із кроків, необхідний для отримання фінансування. Додатково потрібно: відвідувати громадські заходи, займатися громадянською освітою, активно комунікувати з наявними і потенційними партнерами, мати активну діяльність, яку необхідно якісно висвітлювати, мати позитивний імідж і вміти себе презентувати та інше. Загалом, грантова підтримка може значно посилити організаційну та операційну діяльність волонтерської організації, – прокоментував Максим Данильченко.

Повітряна тривога нагадала всім, що в країні війна. Учасники заходу домовилися продовжувати підтримувати зв’язок в соціальних мережах, створивши необхідну комунікаційну платформу.

Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

Додаткова інформація

Станом на 28.11.2023 за даними Єдиної інформаційної бази даних внутрішньо переміщених осіб на обліку в територіальних громадах Тернопільської області перебуває 73801 внутрішньо переміщених осіб. Обласною військовою адміністрацією щомісячно формуються переліки/реєстри власників житла, установ і організацій, що безоплатно прихистили внутрішньо переміщених осіб та подаються для фінансування Мінінфраструктури України.

З метою налагодження комунікації між волонтерськими, благодійними, громадськими організаціями та державними інстанціями 03 лютого 2023 року при Тернопільській обласній військовій адміністрації створено раду з питань внутрішньо переміщених осіб та затверджено положення про раду з питань внутрішньо переміщених осіб.

До складу ради ВПО входить 29 людей, з них:

16 – керівників структурних підрозділів обласної військової адміністрації;
9 – представників громадських та благодійних організацій;
4 – представники від Рад ВПО територіальних громад (внутрішньо переміщені особи).

Також ради з питань внутрішньо переміщених осіб створено в Кременецькій, Тернопільській, Чортківській районних військових адміністраціях та в 22 територіальних громадах області.

До відома

Волонтери/громадські організації/благодійні фонди можуть розраховувати на ефективну та якісну правову допомогу, адже юристи Всеукраїнської коаліції надають юридичний супровід волонтерської та благодійної діяльності. Отримати консультацію можна з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 17.00 за телефоном гарячої лінії: 0800301517 або електронною поштою за адресою: info@ucla.org.ua.

Захід відбувся в рамках проєкту “Lawyers and the Bar – promoting volunteer activities and building partnerships”, який реалізовує Ukrainian Coalition for Legal Aid Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Читайте також: Модульний «Пункт незламності» встановили у центрі Тернополя

Exit mobile version