“Школа як бренд”: у тернопільському освітньому закладі №28 створили власний логотип

Фото Лілія Вавринів

Використати унікальний та особливий графічний прийом, аби всі побачили школу по-новому. Залишити у минулому бачення освітнього закладу, яке пов’язане з глобусом, оцінками та вчителем з указкою та показати його з сучасної сторони. Адже більшість цих асоціації на сьогоднішній день вже є неактуальними: вчителі не використовують указки, підручники стали електронними, оцінювання стосується особисто кожного учня і глобус вже не такий інформативний, як Карти Google. Щоб вирішити цю проблему та завоювати довіру учнів та батьків, у Тернопільській загальноосвітній школі №28 почали працювати над створенням власного бренду та розробили логотип.

“Метою розробки брендингу для Тернопільської загальноосвітньої школи №28 є зміна бачення та асоціацій суспільства з школою та навчальним процесом. А також, налагодження комунікації школи назовні та між учасниками освітнього процесу. Він складається з форми наголосу, накреслення числа 28 та фігури кружечка, що спільно з формою наголосу утворює знак оклику, який має відповідне смислове навантаження. Форма наголосу є динамічною та змінною, що характеризує активне життя у школі, а багатоманітне поєднання кольорів — це про різноманітність учнів, подій та творчість. Говорячи про наголос, мається на увазі правильність мовлення, ведення діалогу, спілкування. Це простий та зрозумілий знак, легко відтворюваний та здатний до цікавих рішень та модифікацій у системі брендингу. Є певна асоціація при зчитуванні наголосу: якщо його позначили — значить це важливо, на це потрібно звернути увагу, прочитати ще раз, запам’ятати. За допомогою наголосу ми виділяємо важливе від несуттєвого”, – каже директор ЗОШ №28 м. Тернополя Лілія Вавринів.

За словами директора освітнього закладу, брендинг – це не лише створення логотипу. Це – процес формування цінностей закладу, визначення його мети, це розвиток і спільне бачення на шляху зростання, що формує та об’єднує колектив.

“Брендинг – один із засобів підняття привабливості, престижу та авторитету освітнього закладу, завдяки чому є можливість сформувати позитивне ставлення суспільства до державної освіти. Ми говоримо про те, що має бути актуальним в сучасній школі: партнерство, демократія, толерантність, індивідуальний освітній простір, інклюзивна освіта, середовище для втілення можливостей учня”, – додає Лілія Анатоліївна.


Відзначимо, що брендинг для школи у межах свого дипломного проєкту розробила студентка IV курсу Львівської національної академії мистецтв, кафедри графічного дизайну – Людмила Вавринів.

Exit mobile version