На Тернопільщині збільшать штрафи за незаконну вирубку ялинок

Ілюстративне фото з мережі Інтернет

У зв’язку з наближенням різдвяних та новорічних свят, Державна екологічна інспекція у Тернопільській області вживає посилені заходи з попередження порушень при заготівлі та реалізації новорічних ялинок. Про це пише Файне місто з посиланням на Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області.

Цього року штрафи за незаконну рубку хвойних насаджень суттєво зросли. Так, порушники можуть заплатити від 510 до 5100 грн за порубку хвойних дерев.

ідповідно до ст.65 КУпАП незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу: на громадян від 510 до 1 020 грн.; на посадових осіб від 2 550 до 5 100 грн., а в захисних лісових насадженнях згідно ст.65¹ КУпАП сума штрафу становить: на громадян від 510 до 765 грн.; на посадових осіб від 1 020 до 1 530 грн, — наголошує інспекція.

Окрім штрафу за зрубане дерево, Законом передбачається виплата шкоди заподіяної лісу, яка, відповідно, становить діаметром пня дерева:

За незаконну порубку дерев в межах населених пунктів адміністративна відповідальність передбачена статтею 153 КУпАП. Відтак, суми штрафів на громадян становитимуть до 510 грн, на посадових осіб — до 850 грн. Відповідно сума збитків, яку доведеться відшкодувати за кожне зрубане дерево, в залежності від діаметру дерева у корі біля шийки кореня, буде наступною – в межах населених пунктів за дерево діаметром пня:

За незаконну рубку дерев, а саме хвойних насаджень в межах територій заповідників, розрахунки розміру завданої шкоди суттєво зросли: за незаконну порубку хвойного дерева до 10 см доведеться сплатити 8 621,46 грн. Крім того, передбачено і кримінальну відповідальність.

Читайте також: Де у Тернополі продаватимуть новорічні ялинки: список адрес

Exit mobile version