Вшанування жертв голодоморів відбудуться на Тернопільщині (Розклад)

Фото: мережа Інтернет

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. Відтак 25 листопада на Тернопільщині відбудеться низка поминальних заходів до 90-ї річниці цих трагедій. Розклад – далі у матеріалі Файного міста.

Вшанування жертв голодоморів у Тернополі

Як йдеться у робочому плані міського голови та виконавчих органів Тернопільської міської ради, 23 листопада о 13.30 год. відбудеться свіча-пам’яті «Стражденний біль голодної України» у бібліотеці-філії №5 для дорослих. Також всі бібліотеки у місті проводитимуть тематичні заходи «Свічка пам’яті» до Дня пам’яті жертв Голодоморів протягом дня.

24 листопада об 11.00 год відбудеться онлайн-година пам’яті «Неймовірно важко це збагнути…біль навік запікся і застиг» у бібліотеці-філії №3 для дорослих.

Історичне розслідування «Стежками болю й мук: Голодомор» проведуть о 13.00 год у бібліотеці -філії №2 для дорослих.

Година-реквієм: «Великий голод – вічний гріх, або трагедія незнищенної волі» відбудеться теж о 13.00 год у бібліотеці-філії №5 для дітей.

Інфо-stop «Скорботний 33-й: запали свою свічу» стартує о 14.00 год у бібліотеці-філії № 8 для дорослих.

Memory-тайм: «Суд історії. Голод 1932-1933» відбудеться о 14.00 год у бібліотеці-філії № 7 для дорослих.

25 листопада – година-реквієм «Україна пам’ятає – світ визнає». До Дня пам’яті жертв голодомору о 15.00 год закликають жителів села Веретелка зібратися у Будинку культури задля вшанування жертво голодомору.

О 15.00 год відбудеться тематичний вечір «Голодомор, душа горить і тане мов свіча» у клубі-філії с. Малашівці

Загальноукраїнська хвилина мовчання «Запали свічку» до Дня пам’яті жертв голодоморів 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років та геноциду українського народу в Україні буде о 16.00 год на Театральному майдані

Жителів Кременця закликають помолитися біля меморіалу

У Кременецькій РДА закликали містян о 16.00 год прийти до меморіалу, пам’ятника чи хреста пам’яті жертв голодоморів, щоби вшанувати пам’ять убитих голодом. Запаліть і поставте свічку на підвіконня так, щоб її було видно знадвору. Цей вогник символізуватиме нашу скорботу і пам’ять про мільйони загублених життів наших співвітчизників, нашу віру у майбутнє.

Мітинг-реквієм у Шумську

У Шумській міській раді нагадали, що мітинг-реквієм “Злочин, якому немає забуття”, відбудеться о 15.30 год.

Фото: Шумська міська рада

У Підволочиській громаді відбудеться година скорботи

У повідомленні Підволочиської селищної ради йдеться, що о 15.30 год розпочнеться захід вшанування жертв голодоморів «Свіча пам’яті», який відбудеться біля пам’ятника жертвам комуно-більшовицьких репресій.

Також, о 16:00 відбудеться Загальнонаціональна хвилина мовчання. Людей закликають згадати про мільйони людських життів, які Україна втратила внаслідок Голодомору і масових штучних голодів.

Фото: Підволочиська селищна рада

У Теребовлі містян закликають доєднатися до поминальної молитви і акції

Як йдеться у дописі міської ради, теребовлянців та гостей громади просять долучитися до поминальної молитви та акції «Запали свічку пам’яті» до Дня пам’яті жертв голодоморів, який відбудеться 25 листопада 2023 року о 16.00 год.

У мерії наголошують, цьогоріч змінили локацію проведення поминального заходу. Традиційно він відбувався на площі біля пам’ятника Степану Бандері. Відтепер і надалі він щорічно проходитиме на набережній річки Гнізна біля каплиці православної церкви святого рівноапостольного князя Володимира, оскільки на цьому місці встановлять пам’ятник жертвам голодомору в Україні 1921-1923, 1932-1933, 1946-1947 років.

Мітинг-реквієм у Бучачі

Бучацька міська рада також просить жителів громади прийти і помолитися за жертв голодоморів на площі біля церкви Покрови.

Фото: Бучпцька міська рада

Реквієм та поминальну панахиду проведуть у Чорткові

Як зазначили у Чортківській міській раді, у суботу, 25 листопада, у 90-у річницю Дня пам’яті жертв Голодомору на центральному кладовищі міста Чорткова відбудеться реквієм.

О 15:30 відбудеться поминальна панахида, о 16:00 – загальнонаціональна хвилина мовчання та акція «Запали свічку пам’яті».

Жителів Заліщиків теж просять доєднатися до години пам’яті

Як поінформували у Заліщицькій міській раді, година пам’яті 90-тим роковинам жертво голодоморів відбудеться біля меморіалу “Борців за волю України” о 15.30 год.

Фото: Заліщицька міська рада

Коли запалювати свічку в День пам’яті жертв Голодомору

У День пам’яті жертв Голодомору українці запалюють свічки у вікні. Це роблять о 16:00 год. Також в цей час долучаються до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Запалюючи свічку в День пам’яті жертв Голодомору, ми підтримуємо ідею, що пам’ять про трагічні історичні події має залишатися живою в наших серцях. 

Нагадаємо, Голодомор вважається актом геноциду, здійсненим керівництвом уряду СРСР у 1932-1933 роках. Цей трагічний період в історії українського народу був відзначений систематичним організованим голодом, який став причиною загибелі мільйонів українців у сільських районах Української СРР та Кубані. Зокрема, втрати серед українців, включаючи ненароджених, перевищують 6 мільйонів.

За допомогою насильницького вилучення продовольства, блокади сіл і районів, обмежень виїзду за межі охопленої голодом території, припинення сільської торгівлі та репресій проти незгодних, тоталітарний режим створив неможливі умови для українців, призначені для їхнього фізичного знищення.

Ця політика є злочином проти людяності, який узгоджений з Конвенцією ООН від 9 грудня 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Читайте також: На війні загинув бойовий медик Ярослав Череватий з Тернопільщини

Exit mobile version