На Монастирищині заборонили вживати воду з криниць

Фото ГУ Держпродспоживслужба в Тернопільській області

На Монастирищині внаслідок негоди русло річки Дністер вийшло з берегів. Підтопило житлові будинки, громадські  будівлі, господарські двори, присадибні ділянки та сільськогосподарські угіддя у селищі Коропець, селах Устя-Зелене, Вістря, Бобрівники та Горигляди. Оскільки були розмиті вигрібні ями, дворові туалети та гноєсховища, вода у підтоплених криницях стала непридатною для вживання. У ній може бути вірус гепатиту А, черевного тифу, дизентерії, ентеровірусної інфекції та інших небезпечних хвороб.

“Питна вода є однією з найважливіших запорук здоров’я людини, проте вона може бути і джерелом та фактором передачі небезпечних інфекційних хвороб, в першу чергу кишкових. Відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення на потерпілих від паводків територіях, використання забрудненої колодязної питної води з підтоплених криниць забороняється, навіть для господарських потреб”, – повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

  Вживання води із забруднених джерел буде можливе після проведення санації та  дезінфекції криниць і  лабораторних досліджень води. З метою профілактики спалахів інфекційних хвороб фахівці радять:

Exit mobile version