Тернопільські лікарі провели унікальну операцію на серці (Фото)

Фото: Тернопільська обласна клінічна лікарня

У Тернопільській обласній клінічній лікарні провели заміну аортального клапана через судинний доступ. Для цього лікарі застосували методику TAVI. Про це пише Файне місто з посиланням на пресслужбу лікарні.

У лікарні кажуть, що методика TAVI дає можливість прискорити реабілітацію пацієнтів. Також вона дозволяє продовжити і покращити якість життя пацієнтам, які потребують заміни аортального клапана.

Дана операція виконується при аортальному стенозі, значно рідше при аортальній недостатності. Саму операцію виконує завідувач відділення інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії Богдан Маслій за участі проктора з імплантації таких клапанів та спільно з командою кардіохірургів та кардіоанестезіологів, – пояснює лікар-серцево-судинний хірург Зоряна Вівчар.

Ця операція особлива тим, що не потрібно робити розріз на грудній клітці. Пацієнт проходить набагато легшу реабілітацію, не потрібно обмежувати себе у фізичних навантаженнях, а також скорочується термін перебування у стаціонарі.

По суті, головна мета операції – через малесенький судинний доступ, зазвичай через стегнову артерію, через спеціальний інтродюсер провести до серця спеціальний саморозкривний біологічний клапан. Спочатку балоном руйнують власний аортальний клапан, а тоді по провіднику вводять біопротез таким чином, що він займає необхідну позицію, розкривається і починає функціонувати. Також важливо, що з часом, коли протез зношується, виконувати TAVI можна повторно, – розповідає завідувач інтервенційної радіології Богдан Маслій.

Операція TAVI підходить людям похилого віку, пацієнтам, яким протипоказані відкриті операції, а також пацієнтам зі зниженою мобільністю, у яких в силу захворювань опорно-рухового апарату чи залишковими явищами після перенесеного інсульту період реабілітації буде ускладнений.

Читайте також: Надал традиційно провідав поранених Героїв у лікарнях Тернополя

Exit mobile version