З Тернопільщини нелегально намагалися вивезти пам’ятки часів Київської Русі (Фото)

Фото: Київська митниця

Київські митники вилучили з кількох міжнародних відправлень борисівську ікону ХІХ ст. та натільні хрестики часів Київської Русі. Прямували вони з Київщини та Тернопільщини до США. Про це пише Файне місто з посиланням на Київську митницю.

Загалом митники вилучили ікону знаменитої борисівської іконописної школи та 12 стародавніх автентичних предметів особистого благочестя і особистого вжитку археологічного походження.

Усі знахідки ідентифікували експерти Національного музею історії України та Національного художнього музею України. З Київщини за кордон їхало 2 культурні пам’ятки: ікона «Господь Вседержитель», (ХІХ-ХХ ст.), яка належить до борисівської іконописної школи та бронзовий хрестик-енколпіон (ХІІ-ХІІІ ст.) з рельєфними зображеннями Христа, Богоматері та сцен Розп’яття. Остання пам’ятка складається з двох частин. В таких хрестах на Русі зберігалися мощі святих.

Решта предметів прямували з Тернопільщини. Це, зокрема:

Усі “знахідки” митників мають культурну цінність.

З-поміж виявленого вирізняються три предмети: рідкісний литий хрестик-тільник, з розміщеними в його центрі чотирма великими кільцями; хрестик з гравіруванням у вигляді соляних знаків – такими хрестами завершується хронологічний розвиток так званих хрестів скандинавського типу; а також цікавим є гудзик з конусоподібним перевернутим тулубом, що належить до малодослідженого типу (такі трапляються здебільшого на грабіжницьких інтернет-аукціонах), — зазначають в пресслужбі митниці.

Стосовно громадян, які відправляли старовинні артефакти за кордон, митники склали протоколи про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Культурні та історичні цінності вилучено до винесення судом рішення у справах.

Читайте також: Водія з фальшивими документами виявили тернопільські патрульні

Exit mobile version