Верховна Рада забрала військове ПДФО з бюджетів міст всієї України

Фото: Getty Images

Верховна Рада України у другому читанні підтримала законопроєкт №10037. Ним пропонується переспрямувати ПДФО з забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. Про це пише Файне місто з посиланням на Голову Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Роксолану Підласу.

Законопроєкт підтримали 253 депутати. У своєму дописі політикиня виділила такі його ключові норми:

Підласа зазначила, що з 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан «військовий ПДФО» розподіляєтиметься в таких пропорціях:

“Звичайний ПДФО” залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення), — розповідає голова бюджетного комітету.

Які зміни будуть в громадах

Згідно законопроєкту, у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад. У цьому ж році всі громади дотягуватимуться до рівня доходів 2021 року дотаціями. Також села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном. Зараз їх можуть здійснювати тільки міські громади.

За словами економістки, залишки на рахунках ОМС (органів місцевого самоврядування) можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо.

Читайте також: Місцеві громади звертаються до уряду — ЗСУ В ПЕРШУ ЧЕРГУ!

Exit mobile version