У Тернополі обговорили правову допомогу для переселенців та волонтерів (Фото)

Фото: ГО "Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії"

У Тернополі відбувся тренінг, на якому розглянули шляхи покращення якості надання правової допомоги переселенцям та волонтерам. Про це пише Файне місто з посиланням на ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії“.

В обласній універсальній науковій бібліотеці адвокати, правники, юристи обговорили з переселенцями, волонтерами та громадськими активістами про правову підтримку в Тернопільській області.

Як розповів тренер заходу, юрист Юрий Феленко, на заході розглядали такі питання як: потрібність створення достатніх умов для консультування волонтерів, діяльність індивідуальних волонтерів (фізичних осіб-благодійників), співпраця з закордонними благодійниками, організації діяльності волонтерів та роз’яснення правового статусу волонтера загалом.

Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

Що обговорили на тренінгу

Станом на 19.09.2023 року в Тернопільській області перебувають 75 244 внутрішньо переміщені особи. З метою налагодження комунікацій між волонтерськими, благодійними, громадськими організаціями та державними інстанціями 3 лютого 2023 року при ОВА створено раду з питань ВПО та затверджено положення про раду. До складу ради входить 29 осіб. Також ради з питань ВПО створено в 3 районних військових адміністраціях та в 18 територіальних громадах області, – зазначив заступник директора Департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОВА Олег Воронка.

Тренінг складався з теоретичної та практичної частин. Учасники заходу могли відразу поставити питання спікеру та присутнім юристам. Наприклад, серед них були запитання про діяльність волонтерських організацій, ситуації, пов’язані із захистом прав ВПО тощо.

Під час практичної частини учасники виконали завдання. Одна команда обговорила шляхи налагодження комунікацій між державним та недержавним сектором, інша – наявні проблеми у громадських організацій, які займаються волонтерською діяльністю, та механізми покращення такої діяльності.

Значну увагу приділили юридичним аспектам волонтерської діяльності на прикладі одного волонтерського хабу «ХАБ-НовеЖиття». Зокрема, розглянули питання оренди приміщення.

Ми працюємо в місті вже більше як рік. За цей час ми надали гуманітарну, психологічну, юридичну та іншу допомогу понад 5 тис. переселенцям та представникам інших вразливим категорій населення. Нещодавно нас попросили виїхати з приміщення, яке нам надавали безоплатно. Ми зараз ведемо перемовини з нашими орендодавцями й паралельно шукаємо нове приміщення. Можемо порадити іншим громадським організаціям, що краще оформлювати відповідні офіційні документи, навіть якщо ви орендуєте приміщення на безоплатній основі, – розповіла Ольга Феленко, керівниця хабу.

Учасники запропонували зміни до законодавства для покращення діяльності волонтерів в Україні

На заході учасники розглянули законодавство, яке регулює сферу волонтерства. Відтак, запропонували такізміни, які необхідні для покращення діяльності волонтерів в Україні:

Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

Як підтримують переселенців

У Тернополі у нас працює юридична приймальня при підтримці Ukrainian Coalition for Legal Aid, до якої щомісяця для отримання юридичних консультацій звертаються 50-52 особи. Більшість з них, це ВПО. Частина правових питань поступає від волонтерів та громадських активістів. Раз у 2 місяці ми проводимо додаткові групові інформаційні зустрічі саме з волонтерами. Ціллю таких зустрічей є висвітлення законодавчих змін, які періодично відбуваються у сфері захисту прав ВПО та впровадження волонтерської діяльності, – додатково пояснив юрист про можливості отримання правової допомоги в Тернополі Юрий Феленко.

Крім того, присутніх на заході ознайомили із комплексною програмою з підтримки ВПО в Тернопільській області.

Як підтримують волонтерів і ГО на Тернопільщині

Єдиний номер контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 в умовах воєнного стану є найоперативнішим і найдоступнішим способом отримання правової інформації. За цим номером ви можете отримати консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо, – повідомила Оксана Павлюк, юрист сектору «Тернопільське бюро правової допомоги Тернопільського відділу надання безоплатної правової допомоги Південно-Західного управління надання безоплатної правової допомоги».
Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

У кінці заходу Максим Данильченко, голова ГО Східноукраїнського центру розвитку місцевої демократії, зазначив, що Волонтери мають велику підтримку суспільства та авторитет, який значно підвищився за останні півтора року.

Зараз дуже популярні дві течі: підвищення регуляції та навпаки, дерегуляція волонтерської діяльності. Прибічники регуляції – це часто представники органів державної влади. Більшість волонтерів, на мій погляд, є прихильниками руху дерегуляції. На місцевому рівні можна проводити просвітницьку діяльність, надавати та отримувати правову допомогу і формувати пропозиції щодо покращення ефективності впровадження волонтерства. Ми дуже раді, що на нашому заході зібралися представники державних та недержавних структур, юристи з-поміж ВПО. Тільки спільними зусиллями ми зможемо дуже швидко реагувати на зміни в законодавстві та покращувати якість надання правової допомоги переселенцям та волонтерам, – зазначив Максим Данильченко.
Фото: ГО “Східноукраїнський центр розвитку місцевої демократії”

Нагадаємо, надання правничих послуг гарантується Законом України «Про безоплатну правничу допомогу» та повністю фінансується за кошти Державного бюджету України.

Також у Пункті доступу громадян до офіційної інформації, який діє в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці, працює консультативний пункт Тернопільського місцевого центру з надання правової допомоги. Юристи безплатно надають первинну та, в окремих випадках, вторинну правову консультативну допомогу. Користувачі Тернопільської ОУНБ зможуть безоплатно скористатися послугами юристів кожної другої середи місяця з 10.00 до 13.00 год.

Захід відбувся в рамках проекту «Посилення демократичного врядування в Центральній та Північній Україні», який реалізовує Ukrainian Coalition for Legal Aid Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки National Endowment for Democracy.

Читайте також: Маленька харків’янка оформляє свій перший закордонний паспорт у Тернополі (Фотофакт)

Exit mobile version