В Україні планують запровадити бальну систему нарахування пенсій: як вона працюватиме

Фото:

Ілюстративне фото з мережі Інтернет

З 2024 року зaпровaдять бaльну систему при нaрaхувaнні пенсій, a через рік плaнують зaпустити нaкопичувaльний склaдник. Передбaчaється, що після 2025 року пенсія стaновитиме не менше 50% від середньої зaрплaти пенсіонерa протягом його життя. Про це пише Файне місто з посиланням на Урядовий портал.

Про нововведення у пенсійній системі заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

З 1 березня 2024 року вже вдруге під час великої війни ми проведемо індексацію пенсій. Наступного року плануємо зробити цю індексацію, як і всю солідарну систему, більш справедливою, зрозумілою і прозорою, — зазначив прем’єр.

За словами Шмигаля, нова бальна система вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це нещодавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня.

Основна мета оновлення пенсійної системи — забезпечити, щоб кожен український пенсіонер мав солідарну пенсію не нижче за 30% його середньої заробітної плати протягом життя. Разом із накопичувальною складовою, яку планують запустити у 2025 році, пенсія складатиме не менше 50% від середньої заробітної плати протягом життя.

Як працюватиме бальна система?

Читайте також: Йога, пікнік та безкоштовні стрижки: розклад подій для тернопільських пенсіонерів

Exit mobile version