У Тернополі презентують проєкт “Незалежно від обставин”

Фото: Креативний кластер "Nа пошті"

У креативному кластері “Nа пошті” завтра, 23 серпня, відбудеться відкриття виставки “Незалежно від обставин”, яку створили херсонці у Тернополі. Про це пише Файне місто з посиланням на анонс події від креативного кластеру.

“Незалежно від обставин” — це виставково-дослідницький проєкт, який складається з 2-ох частин. Перша – арт-бук “Блекаут”, створений взимку під час відключень світла в Тернополі. Друга частина виставки має назву “Хроніки вишиванки”.

Перші відключення у нас сталися в селі Станіслав, куди ми виїхали з Херсона 24 лютого 2022. Влучання в опору електромереж призвело до довгих вечорів зі свічкою, в компанії онуки хазяйки тьоті Валі. Онука навчила нас грати лото «бінго» – то була єдина настолка в їхній родині. Зимовий блекаут застав нас у Тернополі, з графіком 3 через 6. Почитали книжки, передивилися історичні канали. А потім якось на блошиному ринку побачили дуже красивий альбом з Тарасом Шевченком на обкладинці. І згадали про давню мрію – робити артбуки, — пригадує кураторка проєкту Олена Афанасьєва.

Жінка вирішила зібрати історії українських митців про те, як вони пережили блекаут. Вийшла абсолютно інша історія й інший погляд на цей складний період.

“Хроніки вишиванки” — це щоденник, який з перших днів окупації Херсона вела майстриня і гід Інна Микуцька. Вона щодня записувала свої спостереження і вишивала вишиванку Перемоги та Звільнення. У вишиванці Звільнення вона зустріла ЗСУ під час звільнення Херсону, а вишиванка Перемоги ще чекає свого часу.

Війна розірвала мистецьку спільноту Херсона, зараз митці знаходяться в інших країнах та інших містах України. Проте дехто залишився у Херсоні. «Хроніки вишиванки» об’єднали спільноту митців – вони зробили авторські ілюстрації до щоденника, які у вигляді інсталяції вже були представлені у Львові та Києві, — розповідають організатори заходу.

Арт-проєкти херсонців можна буде побачити у приміщенні креативного кластеру протягом 2-ох тижнів після відкриття виставки.

Читайте також: У Чорткові встановили інсталяцію в пам’ять про загиблих військових громади 

Exit mobile version