Колективний імунітет – єдиний засіб, який дозволить впливати на Covid-19 взимку, – тернопільський лікар-епідеміолог

На Тернопільщині продовжує зростати кількість хворих на коронавірусну інфекцію. Щодня медики реєструють від кількох одиниць до кількох десятків хворих. За прогнозами лікаря-епідеміолога Володимира Паничева, Тернопільщині слід готуватися до другої хвилі захворювання на Covid-19, яка розпочнеться вже у вересні. За словами лікаря, вона буде більш складною, ніж перша, оскільки відбудеться на фоні сезоних ГРИПу та ГРВІ.

“Станом на 30 червня в області зареєстровано 1919 випадків захворювання на коронавірус, за добу – шість нових, попередній день зареєстровано +20. Інтенсивний показник в краї складає 184,1 випадки на 100 тисяч при середньому по Україні – 102,6 випадки”, – повідомив лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Найбільше хворих на Covid-19 зареєстровано на Монастрищині, Кременеччині та Шумщині. Також достатньо високий показникх захворюваності у Козівському, Збаразькому, Бучацькому районах.

За словами Володимира Паничева, легшим перебіг захворювання на коронавірусну інфекцію є влітку, і значно важчим взимку. Також він відмітив, що вакцини від Covid-19 очікувати вже у найближчі місяці не варто. У вересні, коли передбачається стрімке зростання хворих, препарату ще не буде.

“З точки зору стратегії ми зараз маємо думати про другу хвилю захворювання – осінньо-зимову. Ми зараз знаходимося у першій хвилі – весняно-літній, де було два підйоми захворюваності. Друга хвиля для нас небезпечна тим, що вона відбудеться на фоні сезонного ГРИПу, сезонних респіраторних вірусних інфекцій. Відбудеться на фоні колективного захворювання, оскільки у вересні можливе відновлення занять. На цьому фоні мати зе одну хвилю коронавірусу – це буде випробування як для медичних закладів, такі і для влади, так і для інших структур. Потрібно свідомо прийняти той факт, що перехворити Covid-19 влітку набагато краже, аніж взимку. Перебіг захворювання набагато легший та не призводить до складних ускладнень.

Ми надіємося на вакцину. Та я можу з повною відповідальністю сказати, що у вересні ми не будемо мати вакцини. Коли Україна взагалі матиме невідомо, оскільки в першу чергу вакцину отримають країни, які займаються її розробкою”, – зазначив Володимир Паничев.

Єдиним засобом, який дозволить впливати на епідемію Covid-19 у період другої хвилі “осінньо-зимової”, – вважає Володимир Паничев, – є колективний імунітет. Тому, на його думку, треба набратися мужності і певною мірою відпустити ситуацію, щоб максимум людей “зустрілися” з вірусом влітку.

Exit mobile version