Трирічна донечка загиблого військового допомогла вишити “Рушник волі” у Тернополі (Фото)

Трирічна Женя Михайловська вишиває рушник // Фото: Відділ міського абонементу Тернопільської ОУНБ

У Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці стартував колективний національно-мистецький проєкт «Рушник волі». До нього долучилася маленька донька загиблого на війні Героя, яка допомагала старшим вишивати. Про це пише Файне місто з посиланням на відділ міського абонементу Тернопільської ОУНБ.

Мета проєкту — вишити оберіг українського народу, традицією української вишивки, об’єднати родини захисників, небайдужих краян, українців, що втратили свої домівки у зв’язку з війною та мають статус тимчасово внутрішньо переміщених осіб. Він передбачає створення рушника довжиною 3 метри.

Перші хрестики під керівництвом майстрині Вікторії Кривоніс на рушникові створили матері, діти, дружини, сестри та рідні загиблих захисників України. Наймолодшою учасницею проєкту стала трирічна Женя Михайловська. Батько і дядько дівчинки загинули у російсько-українській війні, яка триває з 2014 року. У перший день до вишивання також долучилися внутрішньо переміщені особи.

Фото: відділ міського абонементу Тернопільської ОУНБ

Зазначається, що рушник вишиватимуть в трьох районах Тернопільської області та обласному центрі за розробленою схемою окремих блоків візерунків, орнаментів, які поширені на Тернопільщині. Їх розробила Вікторія Кривоніс — членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, співзасновниця та голова ГО «Школа борщівської народної сорочки».

У процесі вишивання тимчасове зберігання рушника відбуватиметься в центральних районних бібліотеках Тернопільщини (Кременця, Чорткова) та в головній книгозбірні області — Тернопільській ОУНБ. Приходити у бібліотеки та долучатись до акції мають змогу всі охочі.

Читати також: На війні загинув військовий Тарас Міщук з Тернопільщини

Exit mobile version