В Україні рекордно подешевшали яйця

Курячі яйця // Фото: Файне місто

У липні український експорт яєць у шкаралупі знизився порівняно з показником червня (5 тис. т) і становив 4,3 тис. т загальною вартістю $4,6 млн ($5,8 млн у червні). Відзначається і зниження середньої ціни експорту проти попереднього місяця. Про це свідчать дані митної статистики України, пише Файне місто з посиланням на Shareuapotential.

Загалом протягом січня-липня 2023 року українські компанії експортували 30 тис. т яєць у шкаралупі загальною вартістю майже $40 млн та 4,9 тис. т яєчних продуктів на $20,7 млн.

Для порівняння, за весь 2022 рік Україна експортувала 27 тис. т яєць у шкаралупі на $42 млн та 5,1 тис. т яєчних продуктів на $23 млн. Експорт яєць у шкаралупі в тоннах за перші сім місяців 2023 року вже перевищив показник усього 2022 року, але до показників 2017-2020 років все ще досить далеко, — зазначається у матеріалі.

Зі зростанням виробництва яєць українськими домогосподарствами (що традиційно відбувається навесні та влітку) українські промислові виробники стараються збільшити експорт, намагаючись таким чином підтримати ціни на внутрішньому ринку.

Водночас уже на початку серпня відбулось значне зниження роздрібних цін на яйця в Україні — подекуди воно сягнуло 20%.

На наш погляд, дане зниження є короткостроковим, оскільки сезонне зростання цін на яйця в Україні очікується вже восени. З огляду на закриття зернового коридору для експорту української агропродукції, внутрішні ціни на зернові та олійні в Україні залишаються відносно низькими, що повинно сприяти додатковій прибутковості виробників м’яса та яєць, — зазначається у Shareuapotential.

Очікується, що 2023 рік може стати найуспішнішим роком для промислових виробників яєць за останнє десятиліття.

Читайте також: Перший мільйон тонн зерна намолотили аграрії на Тернопільщині

Exit mobile version