Історія жінки, яка у 42 роки могла втратити більшість своїх зубів. Що потрібно знати кожному, щоб зберегти свої зуби?

Фото: Файне місто

У медицині час відіграє ключову роль. За декілька днів людина може безповоротно втратити здоровʼя, або ж отримати надію на порятунок. Так, роки неправильного лікування, стали фатальними для пацієнтки, яка у віці 42 роки могла втратити багато зубів. Цією історією поділився лікар пародонтолог Юрій Гринюка. Він взяв участь у медичному реаліті «Історії одужання», в якому довів, що немає безнадійних випадків і не варто поспішати видаляти зуби.

Пацієнтка Лілія, протягом пʼяти років лікувала зуби, але їх стан не покращився, а навпаки погіршився – вони почали хитатись, не можливо було вкусити тверду їжу і зʼявився панічний страх втрати зубів. У стані відчаю та зневіри у лікуванні, вона шукала лікаря, який хоча б дав надію на покращення цієї ситуації. Таким чином, дізналась про стоматолога-пародонтолога Юрія Гринюку. Як виявилось далі, він не лише взявся лікувати її зуби, але й назвав справжні причини такого стану. 

Зібравши всю історію, ми зробили рентгенівські знімки та побачили, що дійсно все погано. У Лілії була 4 найважча стадія пародонтиту… Це згнила кісткова тканина від здорового зуба. І насправді все, що лікарі пробували зробити до того, воно просто веде в нікуди. Хитався один зуб, а коли їх склеїли докупи – хитається вже шість зубів, – сказав Юрій Гринюка.

Перше обстеження показало, що зуби пацієнтки в край важкому стані й тримаються буквально на кінчиках тканин і без належного лікування, вона ризикує втратити їх до року часу. Лікар-пародонтолог здійснив курс лікування, тривалістю у декілька місяців. Це багатоетапний процес, який розпочався з базових кроків – правильно навчання по догляду за зубами, а закінчувався хірургічним втручанням. Вже за два місяці, після першого візиту, пацієнтка Лілія відмітила покращення. 

Лікар пародонтолог Юрій Гринюка пояснив, що йому вдалось покращити стан, шляхом ліквідації першопричини захворювання зубів:

Причина цієї інфекції є кишеня, між зубом і десною, яка заповнена мікробами, камінням, залишками їжі та зіпсованою кістковою тканиною. Наше головне завдання її ліквідувати, – пояснив медик. 

У медичному реаліті, він розповів, що у таких випадках не можна застосовувати радянський підхід у лікуванні, якому навчали більшість лікарів стоматологів. Згідно з яким, він мав би прооперувати її одразу. А це призвело б до втрати зубів. На відміну цьому, пародонтолог Юрій Гринюка провів курс належного лікування та врятував всі зуби пацієнтці.

Історія цієї пацієнтки – це дуже повчальний випадок. Вона пройшла дуже довгу дорогу, але за цей час вона втратила 2/3 обʼєму кісткової тканини, яку неможливо відновити. Хоч ми втратили багато часу, зупинятись не варто. Вихід завжди є. Ми можемо зберегти те, що є, покращити якість життя та відновити здоровʼя, – сказав Юрій Гринюка.

Ця історія показово доводить, що відповідальність за своє здоровʼя кожен несе сам. І ви маєте право шукати, змінювати та приймати рішення щодо лікування свого тіла. Ви можете шукати, спілкуватись та консультуватись із безліччю лікарів, допоки не знайдете того, хто не лише подарує надію, але й допоможе вам насолоджуватись здоровим життям. Ви можете переглянути повну версію даного реаліті, та переконатись, що вихід завжди є із будь-якого темного тунелю.

Exit mobile version