Лавандовий сезон на Тернопільщині: куди поїхати та що подивитися (Фото)

Лавандове поле у Зарубинцях. Фото: Файне місто

Лавандові поля вже не перший рік користуються шаленою популярністю як серед місцевих мешканців, так і серед туристів. Там можна не лише зробити гарні фото, а й відсвяткувати значимі події або просто відпочити. Одна з таких квіткових локацій знаходиться у селі Зарубинці, що за 27 км від Тернополя. 25 червня поле почало приймати відвідувачів, кожен охочий має змогу приїхати й помилуватись лавандовою красою до 6 серпня. Кореспонденти Файного міста відвідали квітуче поле й поспілкувалися з його власницею.

Історія виникнення Українського Провансу

Садовий центр “Kvitka Ross” вже 4-ий рік займається організацією та доглядом лавандового поля. Окрім цього, висаджують інші багаторічні рослини для саду й квітника.

Власниця й засновниця лавандового поля Оксана Федчишин пригадує, що з самого початку не виникало ідеї створення відпочинкової зони. Рослини, в тому числі й лаванду, жінка вирощувала виключно для себе. Ідея показати квітучу красу людям прийшла тоді, коли лаванди стало багато й вона виросла великою.
Жінка вже 16 років займається садівництвом, з них 8 — вирощує лаванду. За її словами, вирощування квітів спочатку було хобі, яке вона поєднувала з роботою підприємця.

Квіти були для мене як захоплення. Землі було багато, і я мало-помалу почала саджати квіти. Ось так мене і затягнуло садівництво, і це не лікується. Чим раз тим більше ти саджаєш. Мені подобається з насінинки виростити кущик, з одного зробити десять, — ділиться пані Оксана.

Загалом лавандові насадження займають 20 сотих, приблизно стільки ж – інші квіти, в основному багаторічні. До прикладу гарлярдія, геліопсис, шавлія, гібіскус, рожева та біла лаванда. Пані Оксана каже, що на її полі налічується близько кількаста різних видів багаторічних рослин: альпійські, низькорослі, клумбові, декоративні злаки, пряні трави, декоративно-квітучі кущі. Допомагають жінці по садівництву чоловік та дочка Тетяна.

Все почалося з публікації в соцмережах

Садівниця розповідає, що полем почали масово цікавитись після того, як вона опублікувала фото з лавандою у власних соцмережах:

Одного дня я працювала на полі та зробила фото з лавандою. Воно викликало величезну зацікавленість у людей, всі писали: «Де ви взяли стільки лаванди?», «Де ви таке знайшли?», «Чи можна приїхати?». У цю ж пору в пресі вперше написали про це поле, відтоді й почали масово приїжджати люди.
Фото з особистого архіву Оксани Федчишин

На сьогоднішній день локація переросла з особистого захоплення у щось більше. За 3 роки нею цікавилося не одне медіа, а кількість відвідувачів за день може досягати 100 осіб. Для того, щоб на полі панувала ще чарівніша атмосфера й вдавалося зробити різноманітні кадри пррацівники садового центру облаштували близько 10-ти різноманітних фотозон. Тут є столики, стільці, плетені дзеркала та навіть човен. З кожним роком їх кількість лише зростає.

Власниця поля каже, що помилуватися квітучою красою приїжджають люди з різних куточків України. Найчастіше це мешканці західних областей. Буває, що приїжджають великими групами у автобусах, аби побачити лавандове море наживо.

Як розпочався цьогорічний лавандовий сезон

Вже 3-ій день Зарубинці приймають відвідувачів. Ще в перший день, незважаючи на похмуру погоду, людей на полі було чимало. Навіть дощ не став на заваді відвідуванню туристичної зони.

Кожного року локація вдосконалюється, з’являється щось нове. До прикладу, минулого року облаштували фотозону в етно-стилі, з автентичним українським декором, копицею сіна та фірою. Цьогоріч працівники поля знову додали кілька нових фотозон.

Не зважаючи на важкий для усіх час, я працювала над лавандовим і квітковим полем увесь рік окрім зими, створила нові фотозони і реставрувала старі, додала аксесуари, втілила нові ідеї, досадила ще більше квітів, тому що їх багато не буває. Тримаю сюрпризом на пік цвітіння лаванди ще кілька нових інсталяцій, — розповідає Оксана Федчишин.

Окрім основного лавандового масиву, недалеко розташовані нові, ще молоді насадження цієї квітки. Господарка каже, що ця ділянка мала слугувати розширенням локації, проте війна змінила плани:

Коли завершиться війна і повернеться в Україну моя дочка Тетяна, то ми обов‘язково розширимо відпочинкову зону. Ми готували це поле для туристів, і лаванда вже була велика, але я продала її як саджанці. Причиною є те, що сама я не змогла б проконтролювати таку велику територію. Саджанці, які я продала, в основному купували люди з Одеси, Києва та Харкова — тих територій, які понищив ворог. Це ще раз показує, що всі ми єдиний український народ.

Також садівниця в майбутньому планує відкрити весняне поле, де цвістимуть флокси, нарциси, іриси, тюльпани та сакура.

До слова, також лавандове поле розцвіло у селі Деренівка, що на Теребовлянщині. Сезон цвітіння триватиме 2-3 тижні. Про це повідомили власники локації.

Читайте також: У Тернопільській школі створили фонетично-мовну студію (Фото)

Exit mobile version