Скандал з полоненими бійцями ЗСУ та Угорщиною: звільнені українські захисники досі не повернулися додому з російського полону

полонені

Фото: Головне управління розвідки Міністерства оборони України

РПЦ на початку червня заявила про передавання до Угорщини групи українських військовополонених. Відбулося це без жодного відома української сторони і Будапешт довго не надавав Києву інформацію про експолонених. Відтак, після передачі російською стороною військовополонених до Угорщини їх не звільнили. Про це пише Файне місто з посиланням на представника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрія Юсова в ефірі Радіо Свобода.

Є інформація, зокрема від родичів кількох полонених, що насправді вони не були звільненні увесь цей час. Вони перебували в умовах під наглядом, контакт і зв’язок був обмежений. Зв’язок з рідними у присутності третіх осіб, лімітований, – сказав Андрій Юсов.

За його словами, нині Україна має попередній список військовополонених, яких передали Угорщині, проте підтвердити їх не може. Згідно з міжнародним правом, пояснює Юсов, це мав би зробити Міжнародний комітет Червоного Хреста, якому, у свою чергу, інформацію мала надати держава-агресор, якою є Росія, та інша держава, яка є підписантом усіх угод, зокрема Женевської конвенції, тобто якою є Угорщина.

Ми чекаємо на офіційні підтвердження, на доступ до, ймовірно, 11 українських захисників. У нас є попередній список, втім отриманий з різних джерел, зокрема оперативними каналами. Ми не можемо називати його офіційним. Є список тих осіб, яких Угорщина запитувала у Росії декілька місяців тому – там було 13 прізвищ. Є список з, ймовірно, одинадцятьма, які були передані. Те, що ми взагалі обговорюємо цю ситуацію, дуже прикро. Бо подія, яка могла б бути абсолютно позитивною, перетворюється на якийсь драматичний детектив з дуже відчутним політичним підтекстом. Насамперед з боку Росії, яка проводить ІПСО…Ми повинні отримати комунікацію з усіма і родичі повинні спілкуватися з усіма звільненими. Цього наразі не відбулось, – пояснює представник ГУР.

В Угорщині заявили, що відпустили полонених

Речник уряду Угорщини Золтан Ковач заявив 19 червня, що колишні полонені українці “тепер є вільними особами, які можуть залишитися в Угорщині або покинути країну в будь-який час за власним бажанням”. Ковач зазначав, що угорський уряд більше не стежить за переміщеннями експолонених.

Речник уряду також уточнив, що військовополонені були звільнені в межах співпраці РПЦ та Угорської благодійної служби Мальтійського ордену. Більшість військових начебто мали угорське громадянство, а решта “отримали статус біженця в Угорщині”.

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто 20 червня заявив, що передавання полонених до його країни відбулося після “консультацій між церковними та релігійними організаціями, де угорська держава абсолютно не була залучена”.

Читайте також: Сергій Надал відвідав поранених бійців, які проходять лікування та реабілітацію у Тернополі

Підготувала Марія Майкович

Exit mobile version