На Тернопільщині суд зобов’язав громаду УПЦ повернути давній собор заповіднику

Миколаївський собор з келіями (XVI-XVII ст.) загальною площею 1 756,0 кв. м. повернуть Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Таке рішення ухвалив господарський суд Тернопільської області. Про це пише Файне місто з посиланням на пресслужбу Міністерства культури та інформаційної політики України.

Суд задовольнив позов Кременецько-Почаївського заповідника та зобов’язав  релігійну громаду парафії Святителя Миколая УПЦ МП усунути перешкоди в користуванні державним майном та повернути його заповіднику.

До слова, 12 лютого року закінчився термін дії договору про про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. У свою чергу, релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову. З 13 лютого 2023 року і по даний час Релігійна громада незаконно, без будь-якої правої підстави продовжує користуватися державним майном – пам’яткою архітектури національного значення, – зазначили в повідомленні міністерства.

Відтак, Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою повернути Миколаївський собор з келіями, зобов’язавши релігійну громаду УПЦ МП вивільнити зайняті приміщення та підписати відповідний Акт приймання-передачі.

Довідка

Миколаївський собор і чернечий корпус – ансамбль колишнього францисканського монастиря з костьолом і дзвіницею, спорудження яких тривало протягом ХVII-XVIII ст. Костьол був збудований у ренесансному стилі, але пізніше унаслідок перебудов набув деяких барокових рис. До північного фасаду собору примикає житловий корпус, кам’яний Г-подібний двоповерховий будинок.

У 1606 р. тут поселилися ченці францисканського ордену. Невдовзі вони збудували собі мурований храм та житловий корпус і відмежувалися від міста цегляною стіною. Після польського повстання 1830-1831 рр. за розпорядженням царя Миколи І францисканський монастир закрили влітку 1832 р. царський уряд передав православній церкві старовинні споруди закритого ним францисканського монастиря і в грудні 1832 р. колишній монастирський костьол освятили в Миколаївський собор.

Читайте також: Демонтували вивіски на Валовій та Руській у Тернополі (Фото)

Exit mobile version