Працівники тернопільського перинатального центру мітингують проти об‘єднання медичних закладів (Відео)

Тернопільський обласний перинатальний центр «Мати і дитина» // Фото: Файне місто

Сьогодні, 7 червня, у Тернопільському обласному перинатальному центрі «Мати і дитина» мітингують працівники. Причиною протесту стало приєднання закладу до Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні, пише Файне місто.

Розпочався мітинг на вулиці біля будівлі медичного центру. Згодом, під час повітряної тривоги, учасники зійшли до підвалу. Після відбою протест продовжився у приміщенні закладу.

«Дайте спокійно працювати і надавати допомогу»

Працівники перинатального центру пояснюють, що не варто приєднувати центр до Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні. Вони переконані, що так як зміняться умови роботи та якість надання медичних послуг.

Мати бачить дитину щохвилини. Вона володіє всією інформацією, знає, що відбувається з дитиною, які застосовуються методи лікування. Тут лікуються і мати, і дитина до повного одужання, – каже працівниця центру «Мати і дитина».

Ще один працівник наголошує, що приєднання до лікарні вплине як на медичний персонал, так і на пацієнтів закладу.

Колектив вимагає високої зарплати. Дайте спокійно працювати і надавати допомогу. Не робіть над нами експерименти, бо це стрес як для працівників, так і для вагітних жінок.

Боротьба за право працювати

Головний лікар та директор центру Віктор Овчарук переконаний, що проводити під час війни реформи в галузі охорони здоров’я – це злочин.

Мені дуже шкода, що сьогодні представники охорони здоров‘я, в тому числі міністерство, на всіх нарадах, говорячи про кластеризацію, наголошують на якості надання медичної допомоги, згідно якої пацієнт на першому місці. А коли вони говорять одне, а роблять інші речі, то це, на мою думку, лицемірство, – говорить директор медзакладу.

Працівники наголошують, якщо їх вимогу ігноруватимуть, вони звертатимуться до Міністерства охорони здоров’я та Кабінету Міністрів.

Зараз ми вимушені боротися за своє право працювати. Об‘єднання є зайвим і безпідставним, – додає головний лікар.

Що передувало

Нагадаємо, надкластерну установу КНП “ТОКПЦ «Мати і дитина»” ТОР хочуть приєднати до надкластерної установи КНП “Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня” ТОР. Відповідне рішення ухвалили 4 квітня на засіданні робочої групи Тернопільської обласної ради з напрацювання пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

У перинатальному центрі переконують, що засідання відбулося без повідомлення генеральних директорів закладів охорони здоров’я. Таке рішення суперечить постанові Кабінету Міністрів щодо організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Відповідно до документа, перинатальний центр відноситься до надкластерного медичного закладу, тому не підлягає об‘єднанню.

У випадку об’єднання колектив повинен буде покинути приміщення на вулиці Замкова, 10. Майновий комплекс та земля, на яких розміщений перинатальний центр, зараз перебуває у безстроковій та безоплатній оренді на підставі рішення Тернопільської міської ради від листопада 2011 року. Згідно із Законом “Про оренду державного та комунального майна”, заміна юридичної та фізичної особи приведе до розірвання договору та втрати майна. Тому Центр “Мати і дитина” упродовж десяти днів буде змушений покинути приміщення.

Журналісти Файного міста слідкуватимуть за подальшим розвитком подій. Слідкуйте за оновленнями.

UPD

Реакція міської влади

Як зазначили у Тернопільській міській раді, приміщення Тернопільського обласного перинатального центру “Мати і дитина” – важлива частина комунального майна міста Тернополя та належить усій громаді. Завдяки укладеному договору між Тернопільською міською радою та обласним перинатальним центром, ця медична установа має можливість безкоштовно використовувати приміщення до кінця 2036 року.

У мерії наголошують, що рішення щодо реорганізації цього закладу приймалося Тернопільською обласною радою і міська рада не має жодного впливу на цей процес. Питання щодо реорганізації та долі працівників цілком залежить від обласної ради, до якої варто адресувати усі питання.

Читайте також: На Тернопільщині судитимуть послушника Почаївської лаври

Автор: Ірина Канюка

Exit mobile version