“Український бо час – це історія вічності”: річниця смерті відомого поета і барда Олександра Смика

Фото: ТМР

Сьогодні, 18 травня, минає перша річниця смерті великого українця, талановитого письменника, барда, громадського діяча Олександра Смика. Його життя обірвалося 2022 року, 11 годин після того, як опублікував свій останній вірш, пише Файне місто.

Олександр Іванович Смик народився 26 жовтня 1957 року на Сумщині в селі Грузьке.

У 1977 році закінчив педагогічний факультет Рівненського державного педагогічного інституту, в 1983 році – Київський університет ім. Т. Г. Шевченка.

Він організував перший приватний Будинок творчості “Потік Ірва” в Кременці. Автор ідеї та куратор втілення проєкту бібліотеки-музею “Літературне Тернопілля”.

Олександр Смик працював начальником управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради (2010-2014). Був заступником міського голови Тернополя з гуманітарних питань від жовтня 2014 до листопада 2015 року. Очолював управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради з 2015 до 2020 року. З 2015-го − голова Тернопільської обласної організації Національної спілки письменників України.

У творчому доробку Олександра Смика сотні пісень та віршів. Автор концептуальних розробок музичних фестивалів: «Тарас Бульба», «Вивих», «Повстанські ночі», «Лаба», «Золоте підпілля», «Зелений цвіт − цвіт надії», «Кобзарські сезони Волині».

Він щедро віддавав світові все, що народжувалося в його бездонно творчому єстві. Віддаючи, залишив по собі те, що не вмирає: понад 20 книжок, понад 30 дисків, більш ніж 600 пісень.

Найкращі твори Олександра Смика, музика, вірші і вокал: «Сніги», «Шануймось, панове» «Жінка другова» «Пане підпоручнику» «Скільки літ» «Не вір мені, не вір» «Мені потрібно зовсім небагато» «Волинь» «Твоя і моя Україна» «Пісня дружині» «Берегиня», та ін.

Пісня Олександра Смика «Сніги, сніги» стала саундтреком до фільму «Орест» з циклу «Жива УПА», пісня «Мить» виконується у спільному українсько-молдавському фільмі «Закоханий в гори», пісня «Пане підпоручнику» стала саундтреком до фільму «Марія» з циклу «Жива УПА».

Заслужений діяч мистецтв України (1 грудня 2018) − з нагоди 27-ї річниці підтвердження всеукраїнським референдумом Акта проголошення незалежності України 1 грудня 1991 року.

У 2020 році на Алеї зірок у Тернополі встановили зірку Олександру Смику.

Лауреат Всеукраїнських премій: «Визнання Краківської конфратерні поетів» (1995), імені В. Стуса (2008), Братів Лепких (2009), В. Лучаківського, В. Гнатюка − за вагомий внесок у розвиток етнографії та музейної справи (2011), відзнака Тернопільської міської ради I ступеня (2011), Пам’ятна відзнака «Гурби 1944-2009» − за особистий внесок у розбудову Пантеону Гурби (2016) Бій під Гурбами, Почесна ювілейна відзнака НСПУ, Почесна ювілейна відзнака НСПУ з нагоди 30-ї річниці Національна спілка письменників України (2021).

Чимало своїх віршів письменник присвятив воїнам, які захищають українців від орди, волонтерам, які допомагають постраждалим та тим, хто продовжує працювати в тилу. Його поезія допомогла і продовжує допомагати усім, хто веде боротьбу із ворогом.

Помер Олександр Смик 18 травня 2022 року в м. Тернопіль.
Більше: Останній вірш опублікував 11 годин тому: на Тернопіллі помер відомий поет і громадський діяч Олександр Смик

Прощання відбулося 20 травня.
Більше: Тернопіль прощається з депутатом, бардом, громадським діячем Олександром Смиком (Фото)

Також у Тернополі провели вечір пам’яті Олександра Смика.
Більше: У Тернополі проведуть пам’ятний вечір до дня народження Олександра Смика (Наживо)

*У заголовку – цитата з пісні Олександра Смика “Україна – релігія”.

Exit mobile version