У Тернополі розпочали утеплювати школи та садочки

Фото Тернопільська міська рада

У Тернополі почали реалізовувати проєкт з поліпшення енергоефективності навчальних закладів. Загалом утеплять і модернізують 23 дитячі садки та 16 шкіл. Про це пише “Файне місто” з посиланням на Тернопільську міську раду.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з ЄІБ та міською владою запустили роботи по утепленню шкіл та садочків.

Першим у місті модернізують і утеплять дошкільний навчальний заклад №32. Реконструкція стартувала 3 квітня і триватиме до грудня 2023 року. Загальний кошторис сягне 18 млн грн.

Роботи спрямовані на відновлення будівлі з метою енергоефективності. Зокрема, у навчальному закладі проведуть енергетичну санацію, утеплять дах і підлогу, утеплять фасад (технологія вентильованого фасаду), встановлять енергоефективні вікна та двері, встановлять нову систему опалення, встановлять вентиляційні системи, встановлять світлодіодні лампи малої потужності.

Після завершення модернізації садочок зможе заощадити 61% від поточного споживання енергії.

Також, міська рада Тернополя планує розпочати роботи ще на двох об’єктах протягом 2023 року. Згодом буде проведена  термомодернізація й інших 36 комунальних шкіл та дитячих садочків Тернополя, що беруть участь у програмі.

Запланований обсяг інвестицій – 30,5 млн євро.

«Енергоефективність закладів життєзабезпечення є важливим напрямком у діяльності міської ради. Дякую представникам ЄІБ, що під час війни ми можемо дати старт такому важливому та необхідному для міста проєкту, як термомодернізація 39 навчальних закладів.  ЄІБ показав себе щирим другом України та Тернополя зокрема. Ми надзвичайно цінуємо цю підтримку», – зазначає міський голова Сергій Надал.

Разом з тим голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон додає:

«ЄІБ радий, що, попри війну, вдалось почати реалізацію проєкту термомодернізації навчальних закладів у Тернополі. Енергоефективність зараз ще важливіша, ніж будь-коли раніше. Вона дозволить місту заощадити й енергоресурси, і гроші у цей надзвичайно важкий для країни час. Крім того, діти, вихователі та вчителі зможуть вчитися та працювати у більш комфортних умовах».

Проєкт у Тернополі є частиною чинної кредитної угоди ЄІБ – «Програми розвитку муніципальної інфраструктури України» (ПРМІУ). Це багатогалузева інвестиційна програма з обсягом кредитного фінансування на суму 400 млн євро, що реалізується Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури у співпраці з Міністерством фінансів України.

«Мінвідновлення вдячне ЄІБ за ефективну співпрацю щодо модернізації муніципальної інфраструктури в Україні. Проєкт, який ми реалізовуємо спільними зусиллями, дозволить не лише змінити зовнішній вигляд та підвищити комфорт шкіл, дитячих садків, лікарень тощо. Йдеться, в першу чергу, про їх якісне переоснащення. Війна не стала на заваді реалізації програми і ми розраховуємо, що вже незабаром чимало наших громадських об’єктів стануть сучасними та енергоефективними», – розповідає Анна Юрченко, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України з питань європейської інтеграції.

Читайте також: Тернопіль отримав нову аварійно-ремонтну машину (Фото)

Фото ілюстративне
Джерело// Тернопільська міська рада
Exit mobile version