Що не можна робити, а що принесе успіх: все про весняне рівнодення 2023 року

Фото з мережі інтернет

У 2023 році день весняного рівнодення настає 20 березня, у понеділок, о 23:25 за київським часом. Сонце зійде точно на сході і зайде точно на заході, рівно 12 годин воно буде перебувати над горизонтом і 12 годин – під горизонтом. Про це пише “Файне місто” з посиланням на ТСН.

Починаючи з дня весняного рівнодення міняютьс пори року на півкулях: в Південному настає астрономічна осінь, а в Північному – астрономічна весна, яка продовжиться до дня літнього сонцестояння. Світловий день з цього момент почне збільшуватися, а ніч – зменшуватися. 

Традиції та народні обряди

З давніх часів день весняного рівнодення мав дуже символічне значення. Він означав початок весни та пробудження природи від довгих зимових днів.

Колись, в народі існувала церемонія “пробудження ведмедя”. До заздалегідь підготованої ями, накритої хмизом, ховали рядженого чоловіка. Спочатку навколо водили хороводи, співали, танцювали, кричали. Цим намагалися “пробудити” звіра. Потім починали кидати в нього сніжки і гілки дерев. Ряджений не міг вийти з ями, поки до нього не спускалася дівчина, яка “відривала” шматок його шкіри, а потім втікала. Тоді чоловік вилазив зі свого укриття, розминався і шукав кривдницю. Коли ж знаходив, то стискав у міцних обіймах.

Також, з давніх-давен, господині цього дня випікали печиво у формі жайворонків. Ласощі завжди залишали Ведмежому божеству. Це робилося, щоб задобрити його та попросити, аби хижаки не нападали на чоловіків, які ходять на полювання.

Звичайно, що у день весняного рівнодення завжди був ярмарок. Коли люди йшли на нього, то співали й танцювали. Брали участь у різноманітних іграх: перетягували канати, стрибали через вогонь.

Вечером на площі міста або села завжди палили багаття. Намагалися зробити його якомога вищим і яскравішим, тому що вірили, що це є запорукою довгого і щасливого життя. Завершувалося святкування тим, що хлопці та дівчата котили з пагорбів охоплені полум’ям колеса, що були символами Сонця.

День весняного рівнодення: прикмети

Що не можна робити 20 березня

Цього дня не кричали та не ображали на дітей. Також не відмовляли у проханнях. Серед наших предків існувало повір’я, що потім виправити наслідки такої поведінки досить важко. Не думайте про погане, щоб не привернути до свого життя негатив.

Читайте також: Кінець березня потішить нас теплом: прогноз погоди на Тернопільщині цього тижня

Exit mobile version