Канікули, безкоштовне харчування та реєстрація до першого класу: відповіді на актуальні питання

День знань-2022 у Тернопільській ЗОШ №6 // Фото: Файне місто

Скільки триватимуть весняні канікули у тернопільських школах? Чи є безкоштовне харчування в закладах? Як зареєструватися у перший клас? Відповіді на ці та інші запитання далі у матеріалі «Файного міста».

Попри війну в Україні, школярі продовжать здобувати середню освіту. Навчальний рік 2022/2023 для школярів в Україні розпочався 1 вересня 2022 року, а завершитися має 30 червня 2023. Однак остаточне рішення про дату та тривалість канікул ухвалює адміністрація кожного навчального закладу окремо. 

Весняні канікули, як і були заплановані  на 27 березня по 4 квітня – затверджено  рішенням педагогічної ради. Канікули будуть без змін, і ми до них готові, – розповів директор тернопільської школи № 24 Ігор Каразій.

Тривалість весняного відпочинку для школярів — один тиждень, але з урахуванням вихідних школярі матимуть для відпочинку дев’ять днів.

Реєстрація в перший клас

1 березня почалася кампанія по електронній реєстрації у перші класи до шкіл. Електронну реєстрацію ввели для прозорості і відкритості, а також для запровадження єдиного підходу до зарахування дітей до першого класу шкіл Тернопільської міської ради.

Процедура традиційна, яка відбувається щороку, і батьки до цього готові. Весь механізм електроної реєстрації  розписаний на сайті нашої школи  та міської ради.  Тому ми почали цю кампанію і станом на 10 березня 2023 року у перший клас прийнято 40 дітей. Це ті діти, які мають першочергове право на зарахування до нашого закладу.  Які проживають на нашій території обслуговування, рідні брати та сестри, які навчаються у нашій школі, та діти наших працівників, —  зазначив відає директор школи № 24.

Відповідно до затвердженого порядку, реєстрація та електронне зарахування дітей до навчального закладу через електронну систему проходитиме в два етапи:

Зарахування дитини до закладу освіти здійснюється у два етапи:

Хто може зареєструвати дитину у перший клас?

Електронну реєстрацію дитини в перші класи закладів загальної середньої освіти може здійснювати:

Розгляд заявки відбувається в загальному порядку – у порядку загальної черги. Інформація щодо статусу обробки заявки надходитиме одному з батьків або законному представнику дитини на вказану ними адресу електронної пошти.

Кожна дитина має право навчатися в закладі освіти, який є найближчим до її місця проживання, що визначено статтею 13 Закону України “Про освіту”. Але це – право, а не обов’язок. Батьки можуть обрати для дитини будь-який інший заклад освіти. Якщо там є вільні місця, дитина може вчитися в іншому закладі освіти, не обов’язково – найближчому. Але що ж робити, якщо ви знаходитесь за кордоном, і чи можна подавати заявку в перший клас?

Якщо дитина наразі знаходиться за кордоном, і подасть документи в перший клас  і не з’явиться. Ситуація така неоднозначна, адже дитина не може навчатися одночасно в двох закладах. Тому ми чекаємо роз’яснень від Міністерства освіти і науки України.  Але є такі діти, які навчаються у нас на сімейні формі навчання і відвідують заклади освіти за кордоном, —  додає Ігор Каразія.         

Тернопільська міська рада рекомендує реєструвати дітей до першого класу тут.( https://school.isuo.org/ )

Чи потрібна недільна школа?

Підготовка до школи – важливий і дуже потрібний етап для кожної дитини. Навіть якщо діти ходять в садочок, уже частково вміють читати чи рахувати. Адже йдеться не стільки про знання чи навички, а, власне, про адаптацію до шкільних умов. А вони будуть зовсім інші, ніж у садочку. 

Недільна чи підготовча школа – є не обов’язковою, адже батьки можуть готувати дітей до школи, або ж навчатися в закладах дошкільної освіти. Але якщо є таке бажання у батьків, то вчителі в неділю можуть проводити заняття, які поки що безкоштовні.  Це не настільки є недільна школа, швидше – період адаптації дітей до  навчання у школі, —   розповідає Ігор Каразія.

Хто має право харчуватися безкоштовно?

15 лютого на засіданні виконавчого комітету міської ради внесено зміни до рішення виконавчого комітету міської ради від 28.12.2022 № 1596 «Про встановлення вартості харчування та порядок нарахування батьківської плати в закладах (групах) дошкільної освіти Тернопільської міської ради» та №1502 «Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти у 2023 році».

Гарячим харчуванням у школі у нас охоплено 80% учнів. Є певні категорії дітей, які затвердженні рішенням виконавчого комітету Тернопільської міської ради, і харчуються безкоштовно. Якщо в школі навчається приблизно 1650 учнів, то безкоштовно харчуються близько 200 школярів. Ця цифра може відрізнятися, бо довідко про малозабезпеченість видається на певний період. Термін дії виходить, і батьки її поновлюють, — каже Ігор Каразія.

Зокрема, звільняються від оплати за харчування діти, батьки яких є Захисниками чи Захисницями України, які брали або беруть безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Для дітей воїнів довідки поновлювати не потрібно, вона завжди дійсні. Також учні внутрішньо переміщених осіб харчуються безкоштовно. Наразі, у нас в школі навчається 66 дітей ВПО, —  директор школи № 24.

Для отримання такої пільги до закладу освіти необхідно подати наступні документи:

У рішенні виконкому «Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти у 2023 році» прописали, що на безкоштовне харчування можуть розраховувати діти захисників, які брали чи беруть участь у захисті України. Якщо чоловіка чи дружину демобілізували, це не стає причиною скасування пільг.

Читайте також: Троє дітей втекли від п’яних батьків з сусідньої області на Тернопільщину (Відео)

Автор: Аліна Пастир

Exit mobile version