Ніколи не пізно вберегти своє здоров’я: лікар-стоматолог, пародонтолог Юрій Гринюка розповів про те, як правильно чистити зуби

Ми літаємо в космос, виготовляємо диво-техніку, прогресуємо у відкриттях, але зуби правильно чистити не навчились. Звучить дивно, але саме з цим щодня зустрічаються стоматологи під час огляду пацієнтів. Колись нас вчили чистити зуби, зважаючи лише на один показник, – білосніжність. Але проблема полягає в тому, що емаль можна почистити та укріпити, а от прогнилі ясна та кісткову тканину – ні.

Лікар стоматолог, пародонтолог Юрій Гринюка, клініка якого обслуговує 3000 пацієнтів в рік, розповідає, що кожного пацієнта спочатку вчить чистити правильно зуби. А потім вони рятують зуби, які вже постраждали від неправильного догляду.

Колись нас всіх вчили чистити зуби, ніби мітлою мести зверху вниз і знизу догори. Так чистив радянський союз. Але вони давно без зубів. В роті є два місця, які потрібно вичищати – це між зубами та під десною. Ці ділянки найвразливіші, тому що там практично немає емалі тож це найкраще місце для скупчення мікробів, “- розповідає стоматолог, пародонтолог Юрій Гринюка.

Лікар рекомендує використовувати методику, яка називається «Bace tecnika». В чому вона полягає? Беремо зубну щітку, розміщуємо під кутом 45 градусів до десни, в такому положенні, щоб половина щетини була на зубах, а інша на яснах.

Далі круговими рухами розпочинаємо промасажовувати щіткою кожен зуб 5-6 разів направо і на ліво. З внутрішньої сторони зубну щітку варто тримати вертикально і круговими рухами чистимо кожен зуб.

Юрій Гринюка рекомендує дотримуватись наступних порад:

  1. Щітку найкраще обирати мʼяку (Soft), вона вбереже вашу емаль від пошкодження.
  2. Термін використання щітки – 3 місяці. Чистити зуби варто кінчиками щетини. Це ілюзія, що чим сильніше притиснути – тим кращий результат.
  3. Не змикайте зуби під час чищення, така економія часу не доречна, враховуючи, що зуби у вас різні за розміром.
  4. Чому кругові рухи? Тому, що мікроби на ваших зубах формують наліт,  схожий на качан кукурудзи. А що ми робимо з кукурудзою? Лущимо.
  5. Вичищаємо «комірець» – це частина де ваш зуб поєднується з десною. Уявіть собі, що зуб це голова, а плечі – ясна, тож вичищаємо шию.
  6. Утримуємо кут 45 градусів. Ваш зуб має живіт, а під ним ремінь. Ваше завдання вичистити те місце, де ремінь.
  7. Оптимальний час чищення – 2 хвилини зранку та перед сном.

Щітка вичищає лише 60% всього бруду на зубах. Збоку є  місця, які можна почистити лише за допомогою спеціальних засобів стоматологічних йоржиків, силіконових зубочисток чи зубної нитки. Варто відмітити, що зубна нитка – найменш ефективна для цього. 

Як правильно чистити зуби, можна ознайомитись у відео:

Якщо ви хочете зберегти свої зуби здоровими – то маєте навчитись основам правильного догляду за ними. Краще один раз навчитись, аніж потім багато разів лікувати наслідки. Процес догляду не має приносити дискомфорту або болю.

Якщо ж при чищенні ви бачите кров, то ви вже пацієнт пародонтолога. Краще один раз навчитись правильно, ніж потім все життя лікувати наслідки.

Студія пародонтології “Центр здорових ясен”

м.Тернопіль, вул. Січових Стрільців 1, 3-й поверх

Exit mobile version