Без підготовки кинули на передову: подробиці скандалу про загиблого бійця з Тернополя Богдана Покітка (Фото)

Мобілізований з Тернополя Богдан Покітко пробув на передовій лише 5 днів і загинув. Військового відправили на фронт без належної підготовки. Резонансна подія набула розголосу не лише в Тернополі, а й в Україні. На це також вже відреагували в обласному центрі комплектування (військкоматі), пише “Файне місто“.

Сумну звістку з фронту оприлюднив у п’ятницю, 17 лютого, міський голова Сергій Надал.

Маємо сумні новини. Мужньо захищаючи Україну на Донеччині загинув тернополянин Покітко Богдан Іванович (16.01.1990 р.н.). Співчуваємо рідним. Вічна пам’ять Герою! – йдеться у повідомленні мера Тернополя.

Шоковані загибеллю тернополяни почали у соцмережах публікувати, що Богдана відправили на фронт без належної підготовки.

Не можу прийти до тями.
Який біль, розпач, безсилля…
Видали повістку на вулиці, силою відправили БЕЗ підготовки, БЕЗ належного екіпірування, БЕЗ армії за плечима, БЕЗ взяття до уваги що мати залишається сама, бо старший брат Михайло Покітко вже служить в збройних силах і захищає Україну!!!
12.02 відправили 16.02 тебе вже немає
Це як взагалі? – пише Оксана Огороднік.

Повістку вручили на зупинці у День народження

Журналіст Юрій Ботусов розповів, що до нього звернулась Валентина Покітко – дружина рідного брата Богдана – Михайла Покітка, який теж захищає Україну. Родичі загиблого військового підтвердили, що 16 січня Богдану Покітку виповнилося 33 роки. Того ж дня йому на автобусній зупинці вручили повістку. Він пройшов медогляд та 18 січня став солдатом ЗСУ

Ніякого досвіду служби в армії у Богдана не було. Але Богдан казав, що якщо країні потрібно, то він теж стане служити. Богдана зарахували до складу роти охорони Тернопільського військкомату. Він стояв у караулах та брав участь у роздачі повісток. За свідченням близьких, він один раз виїжджав на полігон та відстріляв не більше одного магазина, ніякої іншої підготовки не було. Родина чекала, що час для підготовки настане пізніше, – написав Бутусов. 
Фото з соціальних мереж

Богдан не відмовився їхати на фронт, хоча міг

Журналіст зазначив, що вже 11 лютого Богдана Покітка відправили на фронт. Чоловік від цього не відмовився, хоча міг, оскільки інші солдати повідомили, що в них немає навичок та не захотіли їхати на передову. 

14 лютого Богдан Покітко зателефонував колегам по роботі та розповів, що він перебуває у Слов’янську.

Покітко зателефонував колегам по роботі, сказав, що перебуває у Слов’янську, вони чекають нового командира і у складі поповнення будуть зараховані у 10-ту гірсько-штурмову бригаду, де його, звичайно, сприйняли як піхотинця, який готовий виконувати завдання на першій лінії. Богдан бачив, що деякі бійці з поповнення кажуть, що вони обмежено придатні, але Богдан вважав негідним оголошувати свою непідготовленість, він вирішив без будь-яких скарг виконувати усі накази. 16 лютого Богдан Покітко загинув у бою, – додав Бутусов. 

Рідні Богдана вимагають встановити причетних до того, що людину без належної військової підготовки кинули на передову. Вони просять встановити, яка конкретно посадова особа тернопільського військкомату ухвалила рішення направити непідготовлену людину на передову, що призвело майже миттєво до загибелі? Хто конкретно відповідав за бойову підготовку перед виїздом, що було для цього зроблено? На вимогу військового керівництва у Кримінальний кодекс були прийняті зміни, які карають за невиконання наказів. Чи є втрата життя солдата таким чином порушенням норм підготовки та злочинною недбалістю? Чи буде порушена кримінальна справа?

Фото надав Богдан Покітко

Що кажуть у Тернопільському обласному ТЦК та СП?

У неділю, 19 лютого, у військкоматі повідомили, що відповідно до медичної комісії та уточнення даних Богдан був визнаний таким, що придатний проходити військову службу в лавах Збройних Сил України та був призваний на військову службу по мобілізації до Тернопільського обєднаного міського ТЦК СП на одну із посад в роту охорони.

У центрі підтвердили, що 12 лютого солдата мобілізували, а 16 лютого він помер. Загибель чоловіка назвали “не системним випадком”.

На даний час у Тернопільському ОМТЦК призначено службову перевірку, за результатами якої буде встановлено осіб, які відповідали за підготовку та навчання особового складу. Такий випадок, який стався з солдатом Б. ПОКІТКОМ, не є системним. Командування військових частин бойового складу приділяє велику увагу навченості воїнів, оскільки це запорука збереження їх життя і життя тих, хто поруч. Ми схиляємо голови перед світлою пам’яттю кожного воїна, який загинув обороняючи нашу землю та здобуваючи нашу перемогу, – йдеться у повідомленні військкомату.

Журналісти студії “Файне місто” зв’язалися з родичом полеглого Богдана Покітко. Він погодився на коментар, однак пообіцяв розповісти деталі пізніше, адже зараз зайнятий справою щодо відновлення справедливсті.

Коли з Героєм прощатимуться у Тернополя, повідомимо згодом. Вічна пам’ять!

Читайте також: Віддав своє життя за Україну командир кулеметного взводу Василь Бабінець з Тернопільщини

Автор: Віта Поляна

Exit mobile version