У Тернополі каратимуть людей за купівлю і продаж червонокнижних первоцвітів

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

На Тернопільщині вже почали розквітати первоцвіти. В обласному центрі вже можна побачити продавців, які порушують закон і торгують квітами, які занесені до Червоної книги України. Яким може бути покарання розповів “Файному місту” державний інспектор з охорони навколишнього середовища Тернопільської області Василь Дуда.

З настанням весняного періоду Держекоінспекція фіксує випадки незаконної торгівлі червонокнижними рослинами. Зокрема такими, як підсніжник білосніжний, черемша і цибуля медвежа. Згідно статті 88-1 Державного Кодексу України( Порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів тваринного або рослинного світу), за незаконну торгівлю такими видами рослин , передбачається адміністративний штраф 1700 – 3655 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу.

Василь Дуда додав, що не тільки продавці цих рослин несуть відповідальність, а й людина, яка купує квіти.

Журналіст “Файного міста” детальніше розпитав державного інспектора про ситуацію з незаконним продажем в області та чи можна червонокнижні рослини вирощувати вдома:

 – Хто зазвичай порушує це правило ?

– Як правило, торгівля здійснюється людьми похилого віку.

 – В порівнянні з минулими роками, чи змінилась якось ситуація з незаконним продажом цих рідких рослин ?

Як усі знають, в минулому році відбулось повномасштабне вторгнення в Україну. Через це людей практично не було. Минулого року було проведено декілька рейдів і одного порушника ми все таки виявили. В позаминулих роках ми виявляли багато порушників.

– А чи можна вирощувати ці квіти для власних потреб ?

– Вилучення з природного середовища можливе тільки в науково-дослідних цілях для наукових настанов. Якщо ви зможете доказати, що самі купили насіння, самі виростили – це допустимо , але ні в якому випадку з цілю продажу.

У разі виявлення нищення природної популяції первоцвітів, зривання їх на букети або продаж, обов’язково повідомляйте правоохоронцям на лінію 102. Купуючи квіти на ринку або на зупинках громадського транспорту, кожен ризикує стати співучасником знищення природи, адже одна вирвана квітка виду “підсніжник” – це вкрадене життя в 45 паростків.

Читайте також: Поштові марки «Воїни світла. Воїни добра» погасили у Тернополі (Фото/Відео) 

Автор: Олексій Сеник

Exit mobile version