Дайте відповідь на 5 запитань і дізнайтеся чи може бути у вас парадонтит

Фото: iStock

Тихий руйнівник ваших зубів – саме так можна сказати про пародонтит. Адже на сьогодні це є одне з найпоширеніших захворювань на планеті. Майже 90% людей зустрічаються із ним, за що, його навіть внесли до «Книги рекордів Гіннеса». Саме безсимптомний перебіг на початкових стадіях захворювання зробив пародонтит таким поширеним та небезпечним. Щоб розібратись, що це таке, та як себе вберегти від нього, ми звернулись до лікаря стоматолога, пародонтолога Юрія Гринюки.

Що ж таке пародонтит?

– В першу чергу, пародонтит – це захворювання ясен, яке виникає внаслідок взаємодії організму із бактеріями, які містяться в ротовій порожнині, в зубному нальоті на поверхні зубів. При їх великій кількості під яснами формується запальний процес. Згодом запалення опускається глибше до кісткової тканини та руйнує її.

Від цього зуби випадають. Навіть у молодих людей, – розповідає стоматолог, пародонтолог Юрій Гринюка.

Юрій Гринюка рекомендує проводити регулярну самодіагностику, щоб виявити пародонтит на ранніх стадіях захворювання. 

Для цього необхідно відповісти лише на пʼять запитань.

Результати тесту:

Якщо ви відповіли ствердно хоча б на одне запитання, це може бути ознакою пародонтиту. 

Стоматолог, пародонтолог Юрій Гринюка пояснює: «Якщо у вас є сумніви, краще відвідайте лікаря та проконсультуйтесь. Саме він зможе підтвердити або ж спростувати чи є у вас захворювання ясен пародонтит».

Дуже часто пародонтит розвивається поступово, практично безсимптомно. Тому ви можете навіть не помітити його появу. Таким чином він набуває хронічної форми та дає про себе знати лише в моменти загострення. Але тоді вам вже не уникнути наслідків та лікування.

Шалений темп життя позбавляє нас змоги спостерігати за деталями та дрібничками. Але саме вони інколи є непомітними передвісниками великих захворювань. Ми не можемо зупинити цей ритм та постійно вишукувати в собі симптоми, але можемо раз в пів року виділити 30 хвилин часу для себе, щоб лікар професіонал зробив огляд та гігієну. Один крок, який вбереже ваше здоровʼя від незворотних наслідків. Будьте здорові та піклуйтесь про себе.

Детальніше про парадонтит можна дізнатись у відео.

Exit mobile version