В Україні заборонять одноразові пластикові вироби

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

В Україні планують заборонити одноразові пластикові вироби. Відповідний законопроєкт № 6077 “Про заходи щодо запобігання та зменшення негативного впливу пластикових виробів на навколишнє середовище” ЕкоКомітет рекомендує Верховій Раді прийняти за основу у першому читанні. У розробці та доопрацюванні документа брало участь Міндовкілля. Про це повідомляє “Файне місто” з посиланням на “Урядовий портал“.

Наголошується, що розгляд питання щодо законопроєкту про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України (реєстр. № 6077 від 21.09.2021) відбувся під час засідання  комітету 1 лютого 2023 р.

Законопроєкт забороняє обіг та розповсюдження одноразових пластикових виробів, таких як:

Заборона стосуватиметься і всіх виробів з оксорозкладного пластику. Серед виключень, на які поки що не поширюватимуться обмеження через відсутність альтернатив, – контейнери з біорозкладного пластику та стакани з целюлози з полімерним покриттям – “паперові” стакани. Тут йдеться саме про заборону розповсюдження та обігу таких виробів на території України. Однак їх виробництво для експорту буде дозволене. Тож український бізнес не буде позбавлений можливості й надалі працювати, – йдеться в документі.

Також законопроєкт передбачає:

Нагадаємо, з 10 грудня 2021 року в Україні почав діяти закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». У магазинах, супермаркетах, аптеках, закладах харчування та сфері надання послуг заборонили безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Заборона не стосувалася біорозкладних пакетів, а також надтонких пластикових пакетів, які є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса і продуктів із них, сипучих продуктів та льоду. Штрафи за пластик становлять від 1700 гривень.

З 1 січня в Україні остаточно почав діяти закон, що забороняє розповсюджувати поліетиленові пакети товщиною до 50 мкм. Навіть як первинне пакування для сипучих продуктів, риби та мʼяса та навіть на платній основі.

Читайте також: Додаткові виплати 30 та 100 тисяч гривень нараховуватимуть не всім військовим: пояснення 

Exit mobile version