Чому перед будь-якою операцією потрібно відвідати стоматолога і які ризики, якщо цього не зробити

Фото: Студія пародонтології

Якщо незадовго на вас чекає операція, обов’язково включіть у список підготовки до неї консультацію у стоматолога. Ви здивуєтеся, але навіть невелике хірургічне втручання може стати не успішним, якщо у вас є не проліковані зуби. За роз’ясненнями ми звернулися до лікаря стоматолога, породонтолога Юрія Гринюки.

Ротова порожнина – це вхідні ворота для інфекцій. Це невідʼємне ціле організму. Саме тому, захворювання зубів та ясен, можуть негативно вплинути   на   хід   хірургічного   втручання,   –   наголошує   лікар-стоматолог, пародонтолог Юрій Гринюка.

В клініці рятують зуби великій кількості пацієнтів, серед них є вагома частка людей, які готуються до складних хірургічних втручань або ж спостерігаються після них. Зокрема найскладніші випадки це трансплантація органів або ж операції по заміні суглобів, відновленню зору тощо. Як розповів лікар Юрій Гринюка, іноді у них зустрічались випадки, коли пацієнти мали ускладнення через неналежне лікування зубів.

У моїй практиці були випадки, коли зверталися пацієнти після операцій. Ми діагностували численні інфекції, нагноєння ясен, хворі зуби та пародонтит третього степеня. На жаль, через хворі зуби і ясна, в пацієнта було відторгнення кульшового суглоба трансплантантів, нагноєння та свищі. Аналогічно пацієнтка після офтальмологічної операції. Це вже була третя спроба, яка виявилась невдалою через інфекцію ротової порожнини, – розповідає стоматолог, пародонтолог Юрій Гринюк.

Найгірше в цій ситуації те, що після належного лікування пародонтиту, видалення безнадійних зубів, пацієнти змушені робити повторні операції. Знову витрачати чималі кошти та переживати нові втручання в організм.

Як бачите, всі процеси в нашому тілі взаємоповʼязані. Інколи те, що здається таким далеким та недотичним, може відіграти найбільшу роль. Лікарі вам надають всі необхідні рекомендації перед хірургічним втручанням, але саме ви відповідаєте за своє здоровʼя та підготовку до цього.

Більше про невдалі хірургічні операції, можна переглянути в відео.

Exit mobile version