Чоловік витягнув 12-сантиметрового паразита з-під шкіри

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

На Волині чоловік витягнув з-під шкіри 12-сантиметрового гельмінта. До лікарні він звернувся вже після того, як видалив паразита. Наразі з пацієнтом все добре. Про це пише “Файне місто” з посиланням на Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Спочатку чоловік відчував свербіж шкіри в ділянці живота. Потім він помітив, що під шкірою рухається щось ниткоподібне. Чоловік самостійно дістав з живота гельмінта завдовжки понад 12 см. Після цього звернувся в один з медичних закладів області.  Паразита доставили у мікробіологічну лабораторію, де ідентифікували збудник дирофіляріозу.

Паразитарне захворювання, яке спричиняють круглі гельмінти роду Dirofilaria, діагностовано у мешканця Луцького району. Наразі хворий почувається задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне обстеження, – зазначили епідеміологи.

Читайте також: На Тернопільщині чоловік побив жінку стільцем по голові за теля

Довідка

За даними Волинського ОЦКПХ, переносниками цієї хвороби є малярійні та немалярійні комарі. Джерелом зараження комарів є інвазовані нематодами собаки, коти, дикі м’ясоїдні (вовки, лисиці та ін.). Людина заражується при укусі інфікованим комаром, і є випадковим хазяїном. З моменту зараження людини (укусу комара) до утворення пухлини проходить не менше 1 місяця, а іноді до 2 років.

Таке захворювання, як дирофіляріоз реєструється  рідко, ймовірно тому, що цей гельмінтоз може «ховатися» під іншими клінічними діагнозами (атерома, кіста, фіброма, алергічне запалення, венозний тромбоз, гнійник та інше). Варто нагадати, що основні клінічні прояви залежать від реакції організму та швидкості росту паразита в організмі людини. 

На місці укусу комара через місяць чи пізніше утворюється ущільнення розміром з просяне зернятко, яке в подальшому збільшується до безболісної пухлинки. Подекуди у місці локалізації паразита відчувається свербіж і печія, набряк, почервоніння, підвищення температури, головний біль, загальне нездужання. Специфічна ознака дирофіляріозу вельми виразна — характерні скарги на відчуття ворушіння під шкірою, завдяки якій захворювання з латині перекладається як «зла нитка». Міграція гельмінта з часом змінюється. Відстань, на яку переміщується гельмінт, складає від декількох до десятків сантиметрів, а швидкість міграції може бути і до 30 см на добу.

Дуже часто паразитом вражається орган зору: шкіра повік, кон’юнктива, очне яблуко. Іншою локалізацією може бути область голови, шиї, рук, ніг. Слід відмітити, що в організмі людини паразит росте повільно і може досягати досить великих розмірів приблизно через 6 місяців, іноді цей процес затягується і до 2 років. Як правило в організм людини паразитує лише одна особина гельмінта.

Exit mobile version