УГКЦ хоче отримати право проводити богослужіння в Почаївській Лаврі

Фото: Назарій Мазилюк Джерело// Українська правда

Українська Греко-Католицька Церква хоче отримати право проводити службу у Почаївській Лаврі, яка перебуває в оренді у УПЦ Московського патріархату. Про це пише “Файне місто” з посиланням на “Українську правду”.

Нагадаємо, що 22 листопада до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври навідалися СБУ, поліція та Національної гвардія України, для проводення контррозвідувальних заходів.

“Так само, ми говоримо і про Почаївську лавру. Ми не хочемо сьогодні пред’являти якісь майнові претензії комусь. Але ми говоримо, що це історично великий духовний центр нашої церкви.Дослідники київського християнства у Речі Посполитій говорять, що колись була неписана домовленість між православними у Києво-Печерській Лаврі і греко-католиками у Почаївській Лаврі щодо друку літургійних книг. Те, що друкували в Почаєві ми, того вже не друкували православні в Києво-Печерській Лаврі. Чому? Бо тими книгами ми обмінювалися”, – розповідає глава УГКЦ Святослав Шевчук в інтерв’ю.

Також, він наголошує, що саме тоді Почаївська Лавра була унікальним центром музичної культури, духовної, релігійної та міжнародної.

“Очевидно, коли Унія була ліквідована, то російські царі перетворили Почаїв на прикордонний форпост. А радянська влада спеціально Почаївську лавру з її територією приєднала до Тернопільської області. Для того, щоб знищити Унію в Галичині.
Тому от ті, які прийматимуть рішення, кому дати доступ для можливості молитися, мусять враховувати, що Почаївська Лавра має історичне відношення до нашої церкви”, – доповнює він у інтерв’ю.

Читайте також: Освячена Йорданська вода тече з кранів у будинках тернополян

Exit mobile version