Мобілізація в Україні 2023: кого заберуть першочергово, а хто отримає відстрочення

Фото: Армія.Інформ

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україні триває мобілізація і воєннний стан. Громадяни у від 18 до 60 років зобов’язані з’явитися до військкоматів і стати на облік. Як проходитиме набір у 2023 році, кого призовуть насамперед, а хто має право на відстрочення – далі у матеріалі “Файного міста”.

Що кажуть у Міноборони

Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що наразі мобілізація в Україні триває “у спокійному режимі”.

У нас оголошена мобілізація в лютому від початку цієї навали, і вона не завершена… Як каже головнокомандувач Валерій Залужний, у нас немає такої великої потреби в людях, як у росіян. У нас є потреба у зброї, техніці, оснащенні тощо. Втрати, на жаль, також є. Тому тими, кого ми добираємо, ми поповнюємо втрати наших бойових бригад, – розповів він.

Міністр також зазначив, що в армію беруть “особливих спеціалістів для тих чи інших завдань”.

Крім того, у Міноборони спростували інформацію про нібито нову велику хвилю мобілізації після Нового року. За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, продовження мобілізації залежить від перебігу бойових дій.

Кого призивають першочергово

До лав ЗСУ призивають насамперед тих, хто має досвід участі в бойових діях, наприклад АТО/ООС. Про це заявив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Звичайно, що у відсотковому співвідношенні більше ми призиваємо загальновійськові спеціальності – стрільців, танкістів, але не можна сказати, що нам не потрібні такі спеціальності, як зв’язківці, шифрувальники тощо. Потреба є в абсолютно всіх спеціальностях, але деяких ми призиваємо більше, деяких менше, – пояснив начальник.

Також наразі йде призов громадян, які не проходили військову службу, але ця категорія в обов’язковому порядку направляється на навчання, мінімальний термін – один місяць. Далі залежно від складності спеціальності цей термін може бути більшим.

Кого не можуть мобілізувати

В Україні не підлягають примусовій мобілізації, такі категорії громадян:

Обсяги бронювання військовозобов’язаних, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, визначаються з урахуванням встановленого для них мобілізаційного замовлення.

Нові правила військового обліку

Кабмін затвердив новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Відтак, подавати відомості про себе для військкомату 2023 року можна буде через “Дію“.

Також приймати на роботу або навчання військовозобов’язаного зможуть тільки після надання ним актуального військового квитка (зокрема через “Дію”) або постановки на військовий облік.
Більше: У “Дії” може з’явитися електронний військовий квиток: чи надсилатимуть повістки?

Робітники центрів зайнятості повинні будуть збирати інформацію про всіх безробітних, які підпадають під категорію військовозобов’язаних. 

Постанова Кабміну передбачає також зміни щодо військового обліку жінок-медиків. Жінки-медики, лікарі, медсестри та фармацевти підлягають встановленню на військовий облік разом із чоловіками. Також встановленню на військовий облік підлягають жінки за їхнім бажанням, якщо їхня спеціальність споріднена з військовою справою або певною військовою спеціальністю.

Проте жінки-лікарі, які станом на 30 грудня 2022 року не стояли на військовому обліку, мають право не ставати на цей облік до 2026 року. Такий часовий проміжок, ймовірно, потрібен, щоб був запроваджений Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних.

Читайте також: Військовий Арсен Дмитрик з Тернопільщини розповів про “Азовсталь” та полон в Оленівці (Відео)

Exit mobile version