“Проблем з гризунами у Тернополі немає, з цими обов’язками справляємося”, – директор ПП “Благоустрій”

На сьогодні дезінфекцію та дератизацію житлово-комунального фонду проводять у Тернополі безпосередньо ЖЕКи, ОСББ, керуючі компанії, обслуговуючі приватні та дочірні підприємства. Раніше цю функцію виконувало Тернопільське обласне комунальне підприємство “Профдезінфекція”. Проте, через брак коштів надавачі комунальних послуг ці угоди з підприємством розірвали.

“З 1 січня 2020 року з надачавами послуг розірвані угоди. Мотивація – недостатньо коштів. Тому зараз ми обслуговуємо здебільшого магазини, суб’єкти приватного бізнесу, транспорт, заклади громадського харчування. Також кожного року відділ освіти заключає з нами угоди. Щоразу перед відкриттям дошкільного закладу ми проводимо там профілактичні заходи. Таке, як обслуговування житлово-комунального фонду, це вже не ми.

Це препарати, хімікати, то має робити відповідна людина у спеціальному костюмі, яка знає хімікати і як з ними поводитися. Як надавачі послуг зараз самотужки виконують умови з проведення дератизації і дезінфекції, де вони зберігають засоби для обробки, якщо це має бути відповідне приміщення, не можу сказати.

Зазначу, що на сьогодні до нас поступають звернення від жителів міста зі скаргами на гризунів. Але, оскільки ми більше не надаємо цю послугу, то ми просто перенаправляємо заявників безпосередньо до надавачів послуг”, – каже директор ТОКП “Профдезінфекція” Ігор Маяковський.

У приватному підприємстві “Благоустрій” кажуть, проблем з гризунами та іншими шкідниками немає. Послугу надають у повному обсязі. При цьому зазначають, що 20% робіт зі ста й надалі виконуватиме КП “Профдезінфекція”. Для цього приватні підприємства, які обслуговують житлово-комунальний фонд, укладатимуть відповідні договори.

“Ми не продовжували договорів за відсітністю коштів. Квартирна плата залишилася незмінною, а мінімальна зарплата і видатки зростали, тому ми порадилися з іншими надавачами комунальних послуг і вирішили проводити ці роботи самі. Те саме, що робили щомісяця працівники “Профдезінфекції”, виконуємо і ми. Правда, 20% зі ста все ж й надалі виконуватиме це підприємство. Для цього ми укладатимемо відповідні договори”, – каже директор ПП “Благоустрій” Галина Гевко.

Щодо зберігання засобів для дезінфекції та дератизації, то, за словами Галини Гевко, їх зберігають у спеціально відведеному для цього місці, недоступному для сторонніх. Людина, яка працює з хімікатами, має всі належні засоби захисту.

Галина Гевко зазначає, що кількість заявок щодо гризунів та інших шкідників залишилася на тому ж рівні, як і була до 1 січня 2020 року. Водночас додає, що сама кількість гризунів у підвальних приміщеннях житлових будинків зменшилася приблизно на 20-30 відсотків. Цьому посприяла зміна розташування сміттєвих баків.

На сьогодні мови про збільшення плати за надання комунальних послуг мешканцям житлових будинків не ведеться, – повідомили у приватному підприємстві “Благоустрій”.

Exit mobile version