Зв’язок на межі можливостей: що робити тернополянам, щоб зберегти мобільну мережу

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

В Україні станом на ранок 24 листопада працюють лише 44% базових станцій мобільних операторів. Представник Держслужби спецзв’язку та захисту інформації України Володимир Кондрашов закликав українців до економії. Про те, як розвантажити мобільну мережу, як переключитися на іншого оператора, які є офлайн-месенджери та що таке віртуальна сім-карта – далі у матеріалі “Файного міста”.

росіяни неодноразово обстріляли критичні об’єкти української інфраструктури. Через відключення електропостачання станції мобільних операторів теж працюють з перебоями. Людям радять користуватися мобільним зв’язком та інтернетом дуже економно.

Ми просимо користуватися зараз мобільним зв’язком та інтернетом дуже економно, в умовах ракетних атак і перебоїв з електроживленням мережі працюють на межі своїх потужностей, і темпи їх відновлення будуть набагато нижчими, ніж були до російського повномасштабного вторгнення, – сказав Кондрашов.

Як розвантажити мобільну мережу для поліпшення зв’язку

Щоб не перевантажувати мережу, потрібно підключатися до домашньої Wi-Fi мережі та відключати функцію автоматичного завантаження Мультимедіа на телефонах. Як правило, в більшості месенджерах налаштування схожі, але можуть трохи відрізнятися:

Після цього ви зможете самі вибирати, які фото або відео-контент завантажувати.

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Як переключитися на іншого оператора, якщо пропав зв’язок на телефоні

Щоб скористатися функцією, необхідно відключити автовибір мережі і вибрати відповідну вручну: Vodafone UA, UA Kyivstar, lifecell, 3Mob:

Якщо підключитися до мережі не вийшло, спробуйте ще раз, і по можливості виберіть іншого оператора. Також перевірте, чи випадково не ввімкнено “Режим польоту”. Ще як варіант – перезавантажте свій смартфон.

Якщо ж додзвонитися все одно не виходить – краще відправити “смс-ку”. При цьому за будь-якої можливості варто відключати мобільний Інтернет, використовуючи для зв’язку стаціонарний або Wi-Fi. Тарифікація через національний роумінг зберігається відповідно до тарифного плану вашого оператора. 

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Як працюють офлайн-месенджери

При встановленні на кілька смартфонів деякі з цих застосунків можуть зв’язуватися одне з одним безпосередньо через вбудований вай-фай або блютуз. Цей спосіб називають Mesh або комірчастою мережею. Кожен телефон – це осередок, який виступає в ролі ретранслятора сигналу. Чим більше таких осередків – тим ширше мережа. Наприклад, якщо жителі одного кварталу встановлять собі один з таких месенджерів, то мережа охопить весь квартал.

Які є офлайн-месенджери:

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Що таке віртуальна сім-карта, та як нею користуватися

eSIM по своїй суті є вбудованою сімкою, яка знаходиться прямо на материнській платі смартфона. Такий модуль неможливо втратити (тільки якщо разом зі смартфоном), і він не потребує заміни. До того ж, щоб перейти на eSIM, вам не потрібно залишати межі будинку.

Щоб придбати eSIM, вам не потрібно йти в салон стільникового зв’язку, щоб придбати eSIM. Досить вибрати оператора, який підтримує цю технологію і оформити нову сімку через його офіційний сайт. Більшість провайдерів дозволяє зробити це і через мобільний додаток.

Процедура покупки сім-карти у всіх операторів приблизно однакова. Спершу оплата здійснюється на сайті, далі потрібно зателефонувати оператору і дочекатися QR-коду.

Щоб активувати нову сімку, потрібно виконати на смартфоні наступні кроки:

Читайте також: Мобільні пункти обігріву в Тернополі: адреси

Exit mobile version