“Хочу вирівняти зуби”: стоматолог розповіла, що варто знати про встановлення брекетів

Встановлення брекетів. Фото: Файне місто

Усі ми хочемо бути красивими. Для цього ми слідкуємо за своєю зачіскою, манікюром, підбираємо одяг. І, напевно, кожен погодиться, що далеко не останньою деталлю нашого образу є красива приваблива посмішка. Однак, на жаль, не всі люди можуть похвалитись ідеально рівними зубами: близько 80% людей потребують виправлення прикусу. І “найкращим другом” у цьому випадку стають брекети, які допомагають нам виправити цей “останній штрих” та посміхатись на усі тридцять два.

На найпоширеніші питання щодо брекетів “Файному місту” відповіли лікарі Ортодонтичного центру Клініки стоматології родини Прощин.

Що таке брекети та навіщо вони мені?

Брекет-система – це ортодонтична конструкція, призначена для корекції положення зубів і прикусу в цілому. Прикус, у свою чергу, впливає на весь наш організм:

До того ж, через неправильний прикус можуть виникати і набагато серйозніші насідки.

Є одна дуже важлива проблема, яку може викликати неправильний прикус – це апное. Апное – це зупинка дихання, яка дуже часто буває навіть у малих дітей. Це дуже велика проблема, про яку люди рідко задумуються, однак вона може привести навіть до летальних випадків, – застерігає Оксана Прощин, засновник і керівник Ортодонтичного центру стоматологічної клініки родини Прощин.

Більше: «Може статись зупинка дихання»: чим небезпечний неправильний прикус?

З чого варто почати?

Коли пацієнт все ж таки налаштовується на корекцію прикусу, йому необхідно пройти декілька “пунктів”. Про це детальніше розповіла лікар-ортодонт Леся Кузів.

Пацієнт до нас звертається, зазвичай, коли його турбує нерівність зубів. На консультації лікар попередньо розказує про його патологію, як саме її лікувати, що таке правильний прикус і т.д. Після консультації ми направляємо пацієнта на ряд діагностичних досліджень: робимо додаткові рентгенівські знімки, КТ суглобів та щелеп, робимо стоматологічну “фотосесію” (фотографуємо обличчя та зуби пацієнта), визначаємо співвідношення між верхньою і нижньою щелепами, – розповідає лікарка. – Зібравши всі ці дані, ми складаємо пацієнту індивідуальний план лікування. На другому візиті ми цей план обговорюємо з пацієнтом, і, якщо він приймає рішення лікуватись, то третій візит стає саме тим, коли ми починаємо ортодонтичне лікування.

Чи потрібно готуватись до постановки брекетів?

У мережах “гуляє” багато порад про те, як варто готувати свої зуби, аби брекети краще тримались, довше служили тощо. Однак ортодонти рішуче розвіюють усі ці міфи.

Морально налаштуватись – цього буде достатньо, – жартує Леся Кузів. – Приймати попередньо якісь ліки, наносити гелі на зуби не варто. Потрібно лише, аби зуби були чистими та здоровими.

Стоматолог також зазначає, коли лікування брекетами починається – пацієнт бере на себе певні обов’язки: обережно носити їх, чистити зуби з брекетами, відповідно до рекомендацій лікаря та ні в якому разі не намагатись відклеїти їх самостійно.

Встановлення брекетів – це боляче?

Процес фіксації брекетів – безболісний, – розповідає пані Леся, – ми робимо його без будь-якого знеболення, без анестезії. Просто наклеюємо брекет з допомогою спеціального матеріалу до поверхні зуба – це абсолютно не страшно та не боляче.

З якого віку можна ставити брекети?

Часто батьки, бачачи, що у дитини зубки ростуть неправильно, одразу хочуть вирівнювати їх. Однак лікарі пояснюють – на постановку брекетів також є певні обмеження. 

Лікування на брекет-системі можна починати з 8-9 років, коли дитина має 4 передніх зуби у фронтальній ділянці. Це так званий метод раннього лікування, він так і називається – “чотири плюс два”, – пояснює Оксана Прощин, – пізніше ми можемо застосовувати лікування брекетами у підлітково-дорослому віці, який вже не має обмежень.

Навряд брекети можна назвати аксесуаром для доповнення власного образу. Складно їх віднести і до суто лікувальних інструментів, які не мають жодного стосунку до естетики. Посмішка – це одночасно наше здоров’я і наша краса. Отже, це саме та природна прикраса, про яку однозначно варто дбати.

Exit mobile version