Рідкісну амфімію знайшли на Тернопільщині (Фото)

Заповідник "Медобори" // Фото: Природно заповідний фонд України

На Тернопільщині помітили рідкісного представника хвостатих земноводних – тритона гребінчастого. За останні роки цього виду не зустрічали на заповідній території та її околицях. Про це пише “Файне місто” з посиланням на сторінку природного заповідника “Медобори” у фейсбуці.

Гребінчасті тритони заселяють великі, але не глибокі водойми, порослі травою. Причому, вода в них має бути обов’язково чистою, так як до чистоти води гребінчасті хвостаті особливо вибагливі. Порушення хімічного складу води призводить до повного зникнення тварин. Зустрівши цього земноводного у водоймі чи неподалік, будьте впевнені, що вода в ній чиста, – зазначили у “Медоборах”.

З 2021 року тритон гребінчастий занесений до Червоної книги України, як “вразливий вид”. Він є одним із найбільш чутливих до забруднення навколишнього середовища.

Фото: “Медобори”

Довідка

Даний вид тритонів має високий гребінь уздовж спини і хвоста, який з’являється у самців в шлюбний період висотою 1,5 см. Частина гребеня, від основи голови до початку хвоста, має яскраво виражені зубці, хвостова частина – рівніша. Поза шлюбним сезоном гребінь у самців малопомітний.

Самці гребінчастого тритона досягають 18 см в довжину, самки трохи менші — від 11 до 20 см максимум.

Зверху і з боків гребінчасті тритони забарвлені в темнокоричневий колір і покриті темними плямами, чому здаються практично чорними. Самки забарвлені скромно, їх забарвлення світліше, гребінь відсутній. На спинці у самки помітна жовта подовжня лінія. Черевце гребінчастого тритона жовте або оранжеве, покрите крупними чорними плямами, візерунок індивідуальний для кожного тритона.

Тривалість життя гребінчастого тритона може досягати 27 років, хоча зазвичай близько 10 років. Гребінчасті тритони здатні видавати тихі звуки — скрип, писк і глухий свист.

Читайте також: Рідкісного кажана побачили на Тернопільщині (Фото)

Фото: “Медобори”
Exit mobile version