“Одна здача крові рятує три життя”, – про цінність донорства розповів тернопільський лікар (Відео)

14 черня в Україні відзначають Всесвітній день донора. Сьогодні потреба у такій допомозі є надзвичайно високою. За статистикою, кожен третій житель нашої планети потребує донорської крові. З цієї нагоди 12 червня у Тернополі відбулася акція. Людей закликали стати донорами та здати кров для онкохворих дітей.

“Наша громадська організація функціонує майже два роки. 12 червня здати кров зголосилися 4 донори, проте один із них з певних обставин не зміг прийти. Здали троє. Саме цього дня ми закликали людей здати кров для онкохворих дітей. Минулого року було менше.

Загалом, наша робота не обмежується – працюємо постійно. Громадська організація “Одна кров” діє, здати кров можна завжди. Якщо хтось має бажання долучитися до цієї доброї справи, телефонуйте за номером телефону: +38098-498-51-53″, – каже керівник ГО “Одна кров” у Тернопільській області Роман Ничвидюк.

Переливання крові часто необхідне жінкам із ускладненнями вагітності, дітям з тяжкою анемією, людям, що дістали важкі травми внаслідок нещасних випадків або природних катастроф, всім тим, кому призначено складні медичні процедури і хірургічні операції. На жаль, більшість донорів – це рідні та близькі безпосередньо тих людей, яким ця кров потрібна. Щоб прийти і здати кров без нагальної на те причини, – каже керівник Тернопільського центру служби крові Петро Лучанка, – такі випадки трапляються не часто. Одним бракує часу, іншим – сили волі, третім – бажання.

“На сьогодні просто так приходять дуже мало людей. Переважно донорами є родичі тих людей, які потребують, які лежать в лікарні: пологи, оперативне втручання, дитяча гематологія та інше. А так, щоб здати кров для порятунку життя чужої, невідомої донору людині, то це рідкість.

Зараз необхідними є всі групи крові – на випадок ДТП, пожеж, пологів та інших непередбачуваних випадків, найбільш рідкісними є третя мінус і четверта мінус. Аби здати кров, донору потрібно прийти в період з 8:30 до 13:00 години дня. Бути повнолітнім та здоровим. При собі необхідно мати паспорт громадянина України.

Здача крові повністю безпечна. Лікарі та персонал дотримуються усіх санітарно-епідеміологічних правил, – каже керівник Тернопільського центру служби крові Петро Лучанко.

Оскільки кров можна зберігати лише протягом обмеженого періоду часу. Тому, аби донорська кров була доступна завжди і скрізь, де вона необхідна, її має регулярно добровільно і безоплатно здавати достатня кількість здорових людей.

Exit mobile version