Атака дронів-камікадзе: як розпізнати і що робити тернополянам

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136 // Фото з мережі Інтернет

Протягом кількох останніх тижнів відчутною проблемою для України стала атака росіян іранськими дронами-камікадзе. Цими безпілотниками рф атакує українські тилові позиції. Частину з них вдало збивають ЗСУ, однак інша – встигає наробити біди. Як розпізнати звук дрона та що робити у разі атаки – далі у матеріалі “Файного міста”.

Які іранські безпілотники використовує росія

“Шахед-136”

“Шахед-136” – дрон-камікадзе, який наразі найбільше використовується російськими військовими на війні в Україні. Атака саме цим типом БПЛА була здійснена в Білій Церкві в ніч з 4 на 5 жовтня. 

Дрон летить на малих висотах з крейсерською швидкістю 120 км/год. Це по суті баражуючий боєприпас” – пояснює речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За словами речника командування Повітряних сил, росіяни використовують Shahed-136 для атак на тилові позиції, артилеристські установки та іншу броньовану техніку. Розповсюджене переконання, що його використовують виключно “роєм“, тобто групою, яку важко перебити, однак Ігнат підкреслює, що тактика застосування цих дронів в Україні доволі різноманітна.

Головне завдання – долетіти до запланованої цілі та вразити її, наче ракета. Звідси й така характеристика як “камікадзе”. 

За словами речника командування Повітряних сил, “Шахед-136” є радіолокаційно малопомітним і летить на низькій висоті. Для їхнього збиття підходять різні засоби ППО, однак найдоцільніше використовувати такі зенітні самохідні артилерійські установки, як українська “Шилка” або німецький “Гепард”. 

“Мохаджер-6”

Згідно з характеристиками, “Мохаджер-6” – багатоцільовий ударний БПЛА, призначений для проведення розвідки, спостереження, рекогносцировки та вогневого ураження. Першочергове його завдання – розвідка, однак у разі виявлення необхідної цілі він здатен її вразити за допомогою бойової частини масою в 100 кг. 

За характеристиками та призначенням його часто порівнюють із турецьким “Байрактар TB2”, але він менш потужніший.

Даний іранський БПЛА може перебувати в повітрі до 12 годин і завдавати ударів по рухомих і стаціонарних цілях на дальності до 200 км, оскільки саме такий радіус є максимальним для дії системи його управління. “Мохаджер-6” може бути оснащений 2 або 4 (в залежності від модифікації) ракетами “Qaem TV/IR” або “Almas”.

Джерело: УП

Що робити, коли Росія запускає дрони Shahed-136

Мотор Shahed-136 гучно працює, дрон-камікадзе літає на малій висоті, тому його важко збити засобами ППО. Росія використовує ці дрони, аби не витрачати дорогі ракети такі, як Х-101, “Калібр” і Х-555, вважає речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. За його словами, Росія могла отримати сотні дронів-камікадзе Shahed-136, а також вірогідно має на озброєнні інші ударні іранські дрони Shahed-129 і Mohajer-6.

Графіка Центру стратегічних комунікацій

Читайте також: У кривавій війні загинув випускник тернопільського університету

Exit mobile version