Ціна на яйця шокує: вартість продукту на ринку Тернополя (Фото)

Курячі яйця // Фото: Файне місто

У Тернополі зростають ціни на курячі та перепелині яйця. Продавці бідкаються, адже вартість буде тільки зростати. З чим це пов’язано – далі у матеріалі “Файного міста”.

Так, на тернопільському ринку ціни стартують від 3,70 грн до 6 грн за штуку. Перепелині – по 30 грн за упаковку.

Ціни просто летять, що буде зимою? Домашні яйця були по 3 грн, а стали по 5,50 грн за штуку. Перед зимою завжди дорожчає, бо кури менше несуться, але такого ще не було. Боїмося подумати, що буде далі, — поділилася продавчиня Галина.

Фабричні яйця продають за тією, яку встановлюють постачальники. Тому і продавці на неї не мають сильного впливу. За домашні – кожен ставить свою ціну. Детальніше можете подивитись у галереї.

Чому зростають ціни в Україні

Як зазначає Світлана Литвин, аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), осіннє подорожчання яєць не стало несподіванкою для експертів. Ціни на яйця мають яскраво виражену сезонність через значну частку домогосподарств у структурі виробництва (близько 50%). Тобто у міру скорочення світлового дня та зниження температури в Україні пропозиція від господарств населення зменшується, а ціна на яйця починає рости.

Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня до серпня ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову підіймають оптово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін, — підтверджує тенденцію Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки”.

Особливо вражають ціни на продукцію вищої категорії (0), які тепер часто перевищують 60 грн за десяток. Оскільки економічніші пропозиції покупці швидше розбирають, на полицях супермаркетів часто залишається саме така дорожча продукція. Відповідно, у споживачів складається враження, що яйця подорожчали у рази. Адже ще влітку десяток яєць можна було купити дешевше від 30 грн.

Пашко називає такі традиційні фактори, які впливають на ціни на яйця:

Також додаються специфічні — воєнні причини. Зокрема, зменшення промислового виробництва яєць через окупацію частини територій України, яке за підрахунками вчених Інституту аграрної економіки досягло 25-30%.

Для порівняння, “Файне місто” дознавалося про ціни на яйця ни тернопільському ринку у липні. Ознайомитись з тим, наскільки подорожчала продукція за майже 3 місяці, можете у попередньому матеріалі:

Подорожчали курячі яйця: які ціни на ринку і в супермаркетах Тернополя (Фото/Відео)

Читайте також: Українців попереджають про рекордне здорожчання яєць і молочки

Exit mobile version